Samråd om dødelig svinetransport

DOKUMENTATION: Dyrevelfærd kom igen på alles læber, da tysk politi i sidste uge fandt 97 døde grise i en dansk dyretransport. Nu kræver Fødevareudvalget en redegørelse fra justitsminister Lene Espersen (K) og forbrugerminister Lars Barfoed (K).
Mikael Børsting

Måske er den konkrete sag slet ikke et enestående tilfælde. Derfor er det interessant at få opklaret, om politiet overhovedet kontrollerer dyretransporterne

Bjarne Laustsen
Medlem af Fødevareudvalget for Socialdemokraterne
Fødevareudvalgets medlemmer har en lang række konkrete spørgsmål om den danske svinetransport, hvor 97 svin blev slået ihjel.

Derfor har udvalget kaldt de to konservative ministre i samråd onsdag den 1. juni.

Udvalget har blandt andet bedt ministrene redegøre for, hvad de kan oplyse om svinetransporten fra Sydtyskland, mulige sanktionsmuligheder og politiets rolle i forbindelse med dyretransporter.

Ikke enestående tilfælde
Socialdemokraternes medlem af Fødevareudvalget, Bjarne Laustsen har været meget aktiv i forhold til samrådet.

Dokumentation
Det skal Lene Espersen og Lars Barfoed svare på i forbindelse med samrådene:

  • Y: Samrådsspm. om den danske svinetransport i Tyskland, hvor de tyske myndigheder har konstateret, at ca. 100 svin ud af 640 var døde under transporten, til familie- og forbrugerministeren.

    Spørgsmålets ordlyd: Hvad kan ministeren oplyse, om den danske svinetransport i Tyskland, hvor de tyske myndigheder har konstateret, at ca. 100 svin ud af 640 var døde under transporten, og hvad vil ministeren gøre for, at en sådan situation ikke gentager sig?

  • z: Samrådsspm. om politiets rolle i forbindelse med kontrol af dyretransporter m.v., til justitsministeren.

    Spørgsmålets ordlyd: Vil ministeren redegøre for politiets rolle i forbindelse med kontrol af dyretransporter og herunder redegøre for, om den danske svinetransport i Tyskland, hvor de tyske myndigheder har konstateret, at ca. 100 svin ud af 640 var døde under transporten, giver anledning til at revidere politiets rolle?

  • Ø: Samrådsspm. om sanktionsmulighederne i forbindelse med overtrædelse af reglerne for transport af dyr m.v., til familie- og forbrugerministeren.

    Spørgsmålets ordlyd: Vil ministeren redegøre for sanktionsmulighederne i forbindelse med overtrædelse af reglerne for transport af dyr, og oplyse hvilke sanktioner, der vil blive taget i brug i forbindelse med den konkrete sag i Tyskland, samt oplyse om ministeren finder sanktionsmulighederne tilstrækkelige?

  • Å: Samrådsspm. om regeringsgrundlaget for så vidt angår dyrevelfærd m.v., til justitsministeren.

    Spørgsmålets ordlyd: Vil ministeren oplyse, hvordan regeringen udmønter regeringsgrundlaget for så vidt angår dyrevelfærd, hvor regeringen anfører, at "I et rigt samfund som det danske har vi råd til at behandle vores dyr ordentligt. Regeringen vil fortsat arbejde for at forbedre EU-reglerne om transport af dyr. Indtil dette sker, ønsker regeringen, at Danmark på egen hånd – inden for EU-rettens rammer – skal gå foran og sikre den bedst mulige beskyttelse af dyrene under transport. Regeringen vil fastsætte regler om otte timers maksimal transporttid af særligt sårbare dyr, og om indretningen af såkaldte samlesteder, hvor dyr omlæsses navnlig med henblik på eksport. Regeringen vil søge at opnå frivillige brancheaftaler om transport af dyr?"

    Samrådsspørgsmålene kan læses på Folketingets hjemmeside. Det drejser sig om samrådsspørgsmål Y, Z, Æ, Ø, Å og AC. Spørgsmål Æ og AC er endnu ikke offentliggjort.


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024