Fonde giver mere og mere til udlandet. Nu vil SF have en diskussion af fradrag for udlandsdonationer

Med spørgsmål til Morten Bødskov håber SF at starte debat om værdien af særligt de erhvervsdrivende fondes donationer til udlandet. Det skal bane vej for ændring af reglerne om fondenes skattefradrag, siger partiets skatteordfører.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Mikala Satiya Rørbech

Særligt de store erhvervsdrivende fonde donerer en stor andel af deres penge til aktiviteter uden for Danmarks grænser, og beløbet er stigende.  

For eksempel er det Grundfos Fondens primære formål at sikre fattige lokalsamfund bedre adgang til drikkevand. Lego Fonden støtter leg for læring i 62 lande. Hempel Fonden støtter biodiversitet i Sydamerika og på Madagascar og Lundbeckfonden uddeler hvert år the Brain Prize på 10 millioner kroner til en førende hjerneforsker. 

I 2022 gav fondene tilsammen 5,825 milliarder kroner til formål i udlandet. Og skattefradraget på 22 procent er fulgt med. Forenklet sagt, betyder det, at der kommer 22 kroner mindre i den danske statskasse, hver gang en fond giver 78 kroner til et godt formål.

Der noget i systemet, hvor vi har meget lidt demokratisk kontrol, og hvor man får en ret stor skatterabat til investeringer i udlandet

Sigurd Agersnap (SF)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024