Guide: Her er fondene skrevet ind i finansloven

På visse områder er statens finanser lagt an på medfinansiering fra private fonde. Vi ser nærmere på de tydeligste tendenser i årets finanslovsudspil her.

Et gigantisk fondsprojekt som endnu ikke optræder i finansloven men som efter planen står klar i løbet af 2025 er det nye børnehospital Mary Elizabeths Hospital. I 2022 lagde formanden for Ole Kirk Fondens bestyrelse Kjeld Kirk Kristiansen og HKH Dronning Mary grundstenen til hospitalet.  
Et gigantisk fondsprojekt som endnu ikke optræder i finansloven men som efter planen står klar i løbet af 2025 er det nye børnehospital Mary Elizabeths Hospital. I 2022 lagde formanden for Ole Kirk Fondens bestyrelse Kjeld Kirk Kristiansen og HKH Dronning Mary grundstenen til hospitalet.  Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

I det store fælles, husholdningsbudget, som en finanslov udgør, er fonde et vidt begreb, og pengene går både den ene og den anden vej. Flere af de filantropiske fonde også indgår i regnestykkerne. Det kræver dog næsten en lup. Trods alle de gode intentioner om transparens er fondene er ikke nødvendigvis selv så interesserede i at fortælle om det.

Men når man støvsuger finansloven for fonde, dukker de private filantropiske fonde og foreninger alligevel op.

Mest tydeligt er fondenes medvirken på kulturområdet. Her hænger driftsbevillingerne til museer, udstillingssteder og teatre langt hen ad vejen kun sammen, fordi aktiviteter og større renoveringer finansieres af fondsbevillinger.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024