Novo Nordisk Fonden går på verdensscenen

I et interview med amerikanske ’Chronicle of Philantrophy’ lanceres Novo Nordisk Fonden som verdens største fond og direktør Mads Krogsgaard Thomsen fortæller om fondens voksende internationale fokus og ambitioner.

Arkivfoto
ArkivfotoFoto: Arthur J. Cammelbeeck
Mikala Satiya Rørbech

I virkeligheden er det ingen nyhed. Novo Nordisk Fonden har længe været blandt de fem største fonde i verden. Men i løbet af 2023 har virksomhedens omsætning ikke alene overhalet hele Danmarks samlede BNP. Fondens formue har nu også passeret både Bill og Melinda Gates Foundation og britiske Wellcome Trusts. Med længder. Hvis man altså tæller værdien af Novo Nordisk koncernen med, og det gør man, eftersom Novo Nordisk Fonden er erhvervsdrivende.

Sammen med det eksplosive salg af diabetes- og fedmemidlerne Wegowy og Ozempic har det fået amerikanernes øjne op for fonden bag den danske medicinalgigant, som ifølge the Chronicle har gjort Novo Nordisk Fonden til verdens største fond målt i aktiver og fået vægtskålene i toppen af den globale filantropi til at svinge.

I interviewet løfter direktør Mads Krogsgaard Thomsen da også sløret for sine tanker om fondens ekspansion i USA, hvor fondens bevillinger allerede er gået fra mindre end en million dollars i 2021 til 44 millioner i 2021 og 24 millioner dollars sidste år.

Fakta

Novo Nordisk Fonden havde i 2022 en samlet formue på 805 milliarder kroner.

Fondens formål er at udgøre et stabilt fundament for Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S og at støtte forskning inden for Life Science. Fonden ejer 100 % af datterselskabet Novo Holdings A/S, som har over 100 aktive investeringer inden for Life Science. 

I 2002 uddelte Novo Nordisk Fonden 7,5 milliarder kroner til i alt 695 nye initiativer, herunder etableringen af Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme, som vil udvikle Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer, og er forankret på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. 

 

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024