Nyt medie skal kaste lys på fondenes usynlige milliarder

Hvert år uddeler danske fonde mange milliarder til filantropi, erhvervsudvikling og civilsamfundet – Altingets nye nichemedie skal dække sektoren med konstruktive og kritiske briller.

Mikala Satiya Rørbech er redaktør for Altinget Fonde, som åbner 1. marts 2023
Mikala Satiya Rørbech er redaktør for Altinget Fonde, som åbner 1. marts 2023Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Redaktionen

I 2021 uddelte fonde i Danmark tilsammen over 25 milliarder kroner, og det er især de erhvervsdrivende fondes volumen, som er vokset markant.  

I takt med at fondene uddeler flere penge og bliver mere og mere professionaliserede, vokser behovet for en kritisk og konstruktiv dækning af den indflydelse, fondene har. Og det er præcis formålet med det nye nichemedie Altinget Fonde, som åbner 1. marts: At kaste lys på fondene og den filantropiske sektor, som gennem årtier har udgjort en slags usynlige hænder i det danske samfund og demokrati. 

Samtidig er fondene garanten for nogle af landets største og mest succesrige virksomheder, og Altinget Fonde vil også se på, hvordan de øgede krav om virksomheders samfundsansvar smitter af på fondene.  

PRØV ALTINGET FONDE GRATIS I 14 DAGE

”Vi er rigtig glade for den store interesse, der er for Altinget Fonde, allerede inden vi er gået i luften. Det er tydeligt, at fondene selv ønsker mere åbenhed og er bevidste om den rolle, de har i samfundet og i forhold til dem, der modtager bevillingerne,” siger Mikala Rørbech, redaktør for Altinget Fonde.

”Det er et godt udgangspunkt for at kaste mere lys over fondene og deres aktiviteter. Men vi bliver ikke bare en forlænget arm for deres kommunikationsafdelinger. Planen er at zoome ind på de interessante snitflader mellem fonde og aktører og på de tendenser, som rækker ud over den enkelte bevilling.”

Samspil mellem fonde og politik 

Samspillet mellem fondene og det offentlige og politiske Danmark bliver et vigtigt omdrejningspunkt i Altingets nyhedsdækning af fondsverdenen. Det fortæller Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen:

”Det offentlige Danmark modtager allerede nu over halvdelen af fondsstøtten, og det nye regeringsgrundlag inviterer til et endnu tættere samarbejde med de fonde, som ønsker at engagere sig i udviklingen af velfærdssamfundet. Det rejser sig en række nye politiske spørgsmål, som Altinget vil dække.”

I forvejen har Altinget det eneste nichemedie i Danmark, der systematisk dækker civilsamfundet, og krydsfeltet mellem fonde, civilsamfund og politik bliver stadig mere vigtigt, påpeger chefredaktøren.

”Dermed vokser også behovet for, at der kommer en bredere offentlig debat om, hvem er egentlig styrer projekterne, når velfærd, kultur, udvikling, forskning og lokalsamfund skal finansieres. Den debat glæder vi os til at lægge spalter til,” siger Jakob Nielsen.

det nye regeringsgrundlag inviterer til et endnu tættere samarbejde med de fonde, som ønsker at engagere sig i udviklingen af velfærdssamfundet

Jakob Nielsen
Chefredaktør

Altingets nye nichemedie skriver om både de almene og erhvervsdrivende fonde, deres strategier og mål og de økonomiske og politiske rammer, der reguler fondenes aktiviteter.

Udgangspunktet er de største uddelende fonde – både de erhvervsdrivende og de almene – men Altinget Fonde vil også dække, hvordan de store og små fondes strategier omsættes i konkrete initiativer og projekter, der gør en forskel nu og i fremtiden.

”Vi vil eksempelvis se nærmere på de meget forskellige tilgange, fondene har til at opfylde deres mål. Både når de sætter motor på helt specifikke projekter inden for uddannelse, byudvikling og bæredygtighed, og når de mere usynligt er med til at præge udviklingen, ” siger Mikala Rørbech.

Læs også

Ved åbningen, som finder sted i Altingets Gård, taler lektor Liv Egholm, som netop forsker i det, hvordan vi som samfund definerer ”det fælles gode”.  

Desuden deltager Brian Mikkelsen, som er direktør i Dansk Erhverv, og Laila Walther, som er formand for Civilsamfundets Brancheforening og direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Deltagelse kræver tilmelding som kan ske til Holger Mylenberg på [email protected]

PRØV ALTINGET FONDE GRATIS I 14 DAGE

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024