Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om lejere ikke vil få dækket deres advokatomkostninger i opsigelsessager, hvis deres årlige husleje er under 100.000 kr.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 115, Spørgsmål 26
Vil lovforslaget f.eks. betyde, at lejere ikke vil få dækket deres advokatomkostninger i opsigelsessager, hvis deres årlige husleje er under 100.000 kr.?

Svar fra tirsdag den 23. april 2024
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

”Retsplejerådet har i sit katalog med anbefalinger til nedbringelse af sagsbehandlingstiden i civile sager ved domstolene fra april 2023 (s. 19) bemærket, at rådets anbefalinger aktualiserer regulering vedrørende muligheden for forsikringsdækning.

På nuværende tidspunkt er retstilstanden den, at det af retsplejelovens kapitel 31 følger, at personer, der opfylder de almindelige betingelser for fri proces, som udgangspunkt har retskrav på at få dækket de med sagen forbundne udgifter af statskassen. Udgangspunktet fraviges i de situationer, hvor den pågældende person har en privat retshjælpsforsikring, som dækker de samme udgifter. Det er et almindeligt vilkår i retshjælpsforsikringer, at de ikke tidligere har dækket advokatudgifter under forberedelsen af en sag efter den forenklede proces.

Hvorvidt der i forbindelse med den forenklede proces er mulighed for fri proces, afhænger af, om parten opfylder betingelserne i retsplejelovens kapitel 31, herunder afhænger af forsikringsselskabets konkrete udformning af forsikringsaftalen med forbrugeren, herunder vilkårene og de almindelige betingelser for retshjælpsforsikringer.

Side 2/3 Det er forsikringsaftalen, der regulerer, hvad der specifikt er omfattet af retshjælpsforsikringen, herunder hvorvidt og i hvilket omfang advokatomkostninger er omfattet. I situationer som nævnt i spørgsmålet vil dette også være tilfældet, idet private retshjælpsforsikringer ikke er undergivet særskilt regulering i retsplejeloven på samme måde som retshjælp omfattet af retsplejelovens kapitel 31.” Side 3/
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024