Opposition vil have mere offentlig innovation

INNOVATION: S, R og SF vil afsætte 80 mio. kr. årligt til offentlig innovation. DJØF bakker op, men K undrer sig over forslaget.
Oppositionen vil afsætte 80 mio. kr. om året til innovation hos offentlige instanser i kommuner, regioner og staten.
Oppositionen vil afsætte 80 mio. kr. om året til innovation hos offentlige instanser i kommuner, regioner og staten.
Uffe Laursen

Vi vil gerne have, at der bliver ligestilling mellem det offentlige og det private i forhold til innovationsindsatsen.

Kirsten Brosbøl
Forskningsordfører, S

Med et nyt lovforslag, der førstebehandles på onsdag, vil oppositionen tvinge regeringen til at leve op til sine tidligere løfter om en stærkere indsats for mere offentlig innovation i kommuner, regioner og det statslige.

80 mio. kr. årligt
Lovforslaget går ud på årligt at øremærke 80 mio. kr. til innovationsaktiviteter i den offentlige sektor. Især vil oppositionen satse på at give offentlige institutioner mulighed for at ansætte flere erhvervsph.d.er samt oprette innovationscentre og danne innovationsnetværk.

"Regeringen har begrænset det offentliges udviklingsmuligheder ved ikke at sætte penge af til offentlig innovation. Det er ganske vist muligt for en kommune i dag at ansætte en erhvervsph.d., men kun i samarbejde med en privat virksomhed. Hvorfor det? Hvor skal der absolut tjenes penge på det," siger Hanne Agersnap, forskningsordfører for SF, der sammen med S og R står bag beslutningsforslaget.

Dokumentation
Lovforslaget har til formål at udvide målet med teknologiudvikling og innovationsaktiviteter til også at omfatte offentlige institutioner i overensstemmelse med den målsætning, som bl.a. er udtrykt i forbindelse med globaliseringsaftalen, at såvel danske virksomheder som offentlige institutioner skal være blandt de mest innovative i verden.

Det dobbelte formål, som på denne måde er udtrykt, sikres med dette lovforslag en placering i gældende lovgivning, således at det er muligt at realisere begge formål inden for de institutioner og organer, der er indrettet med henblik på at styrke teknologiudvikling og innovationsaktiviteter i Danmark. Af særlig betydning er det her at sikre, at erhvervs-ph.d.'er kan støttes via midlerne under Rådet for Teknologi og Innovation.

Der er med lovforslaget ikke tilsigtet ændringer af den status og det omfang, der hidtil har været gældende for virksomhederne. Der er alene tale om at sikre en tilsvarende og gennemskuelig rådgivning og proces vedrørende de aktiviteter, der tillige kan udøves i offentlige institutioner for at sikre teknologiudvikling og innovation i offentlige institutioner.

På denne måde vil det også kunne sikres, at et privat-offentligt samspil kan udvikles på lige og gennemskuelige vilkår for både den private og den offentlige part.

Finansieringen af den offentlige teknologiudviklings- og innovationsindsats foreslås at ske gennem en særskilt, ny bevilling målrettet offentlig innovation. Det foreslås, at merudgiften på 80 mio. kr. årligt fra og med 2010 finansieres af kvalitetspuljens midler. I 2009 er puljen helt brugt, og det foreslås derfor, at udgiften finansieres af reserven til merudgifter ved nye bevillingsforslag. Udgiften i 2009 udgør 40 mio. kr., fordi det vil tage en vis tid at få ordningen i gang.

Forvaltningen af midlerne til såvel den eksisterende private som den nye offentlige teknologiudviklings- og innovationsindsats foreslås henlagt til Rådet for Teknologi og Innovation for at opnå størst mulig synergi i den samlede innovationsindsats. Rådet for Teknologi og Innovation udvides i den forbindelse til 12 medlemmer med henblik på, at de 4 nye medlemmer kan repræsentere kompetencer vedrørende innovation i den offentlige sektor. Fremadrettet kan der ved alle nyudnævnelser til rådet lægges vægt på kompetencer vedrørende såvel privat som offentlig teknologiudvikling og innovation samt samspillet herimellem.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024