Nydanskere strømmer til skolebænken

UDDANNELSE: Stadig flere nydanskere melder sig ind på landets videregående uddannelser. Årsagen skal blandt andet findes i den nuværende økonomiske krise.
Tyson W. Lyall

Finanskrisen har fået flere unge med indvandrerbaggrund til at tage en uddannelse. Det viser en ny undersøgelse af uddannelsesniveauet blandt nydanskere, som DI står bag.

Den økonomiske krise har medført en stort antal ledige, men har altså samtidig også betydet, at flere er begyndt på en uddannelse.

Lige nu er 20.503 nydanskere mellem 19 og 29 år således i gang med en SU-berettiget uddannelse - typisk en videregående uddannelse - mod 17.696 sidste år. Dette udgør derfor en stigning på lidt over 15 procent.

Flere end den resterende gruppe
De nye tal viser en ganske betydelig stigning i forhold til den generele stigning for danskere i uddannelse på 5 procent. Ser man på andelen, kan man endvidere konstatere en stigning på 7 procent på bare et år.

"Det vækker kun glæde, når vi ser den tendens som en vigtig faktor for at styrke integrationen. For jo flere unge der uddanner sig, jo flere af dem har også en chance for at få sig et job," forklarer DI's konsulent Claus Andersen i en pressemeddelelse.

De nye tal fra DI viser samtidig, at de nydanske mænd er ved at komme efter kvinderne på uddannelserne. Fra første kvartal 2009 til første kvartal i år er antallet af SU-berettigede mænd steget med ti procent, mens tallet for kvinderne er fem procent.

Begejstret minister
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) siger til Berlingske Tidende, at hun er begejstret over den nye udvikling:

"Det er jo herligt og lige det, vi arbejder for hos os. De unge skal have en uddannelse og fastholdes på alle niveauer, både de mellemlange og de videregående uddannelser," siger hun til avisen.

Ministeren er endvidere særligt glad for, at mændene tilsyneladende haler ind på kvinderne.

"Det er næsten endnu mere positivt. Vi har fokuseret meget på kvinders ligestilling gennem årene, og nu handler det faktisk om mændene. Det er jo ikke godt for integrationen, hvis kvinderne ikke har jævnbyrdige at gifte sig med," siger Birthe Rønn Hornbech.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024