Rød dominans på studenterpolitik revses

STUDENTERPOLITIK: Konservative Studerende langer ud efter Danske Studerendes Fællesråd. DSF er i lommen på Villy Søvndal, lyder kritikken. "Forvrøvlet," svarer DSF-formand Mikkel Zeuthen.
Tyson W. Lyall

DSF er gennemsyret af venstreorienterede medlemmer, og det partipolitiske tilhørsforhold skinner igennem i organisationens ageren. Sådan lyder kritikken nu fra landsformanden fra Konservative Studerende, Nicolai Bang, ifølge Dagbladet Information.

Selvom organisationen ifølge sin egen hjemmeside er "uafhængig af partipolitiske interesser", så giver Nicolai Bang ikke meget for DSF's tilkendegivelser.

"De er overhovedet ikke uafhængige. Hvis man ser på deres politiske program, er der usædvanlig mange punkter, hvor DSF er enige med SF," siger han således til avisen.

SF og Enhedslisten går igen
En gennemgang foretaget af Information viser, at både formand og en næstformand i DSF er medlemmer af henholdsvis SF og Enhedslisten. I den syv mand store bestyrelse har tre medlemmer tilknytning til enten Enhedslisten eller SF, mens De Radikale er repræsenteret af et enkelt bestyrelsesmedlem.

Nicolai Bang fra Konservative Studerende ser ikke noget unaturligt i, at mange SF'ere søger mod DSF, men han kritiserer organisations uafhængighedserklæring:

"Alt, hvad regeringen laver, er pr. definition noget skidt, og nu hvor Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt vil forringe de studerendes vilkår markant, har DSF stort set ingen kritiske bemærkninger," siger han.

Slingrekurs i forhold til brugerbetaling
Hos Konservative Studerende mener man i særdeleshed, at DSF har talt oppositionen efter munden i forhold til brugerbetaling på de danske universiteter.

Mens brugerbetaling tidligere har fået DSF op i det røde felt, mener Nicolai Bang, at tonen var helt anderledes mild, da DSF skulle kommentere ideen om at lade nyuddannede betale en del af både SU og studiet tilbage, hvis de flytter fra Danmark.

Det viser ifølge formanden, at DSF er i lommen på Villy Søvndal:

"Forslaget er en ret alvorlig indskrænkning af folks frihed, men der kom stort set ingen kritik fra DSF," siger han og forsætter: "Vi går ind for et lånebaseret system, hvor de, der ikke modtager SU, ikke skal være med til at betale den. Det har DSF tidligere hånet, men nu, hvor deres egne synes godt om det, spiser man det råt," slutter han.

Kritikken ærgrer
Hos DSF ærgrer man sig over kritikken. Formand Mikkel Zeuthen mener, at den er både usaglig og skadelig for de studerende.

"Det svækker os som gruppe, når der kører den slags interne slagsmål, der alene handler om form og ikke indhold. Jeg ville ønske, at de studenterpolitiske organisationer ville gå sammen med os om at sikre bedre vilkår for de studerende, for vi er virkelig presset i øjeblikket," siger han og tilføjer, at organisationen står benhårdt på de studerendes side i alle sager.

Han dementerer samtidig også udsagnet om, at DSF skulle have ændret mening i forhold til brugerbetaling:

"Vores politik ligger helt fast, vi er imod enhver form for brugerbetaling. Men hvis man overhovedet skal gå i den retning, ser vi hellere et afgiftssystem end en model baseret på lån," siger han til Information, og betegner udspillet fra oppositionen som "et virkelig stort problem".

DSF pointerer endvidere overfor Altinget.dk, at bestyrelsesmedlemmerne i DSF kun er passive medlemmer i de pågældende partier og ikke politisk aktive, så længe de arbejder i DSF.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024