Barselsdiskriminerende bonus et minimalt problem

BARSEL: Formanden for Danske Universiteter mener, at det er et beskedent problem, at barsel ikke trækkes fra, når universiteterne får bonus. Han er dog opmærksom på skævvridning.
Fakta
Ifølge SU-styrelsen var 8200 studerende på de videregående uddannelser på barsel i de nyeste tal fra 2007.

Det svarer til 4,5 procent af de danske studerende.


Kilde: SU-Styrelsen

Jo hurtigere, jo bedre.

Sådan kunne mantraet lyde for den økonomisk bonusordning, Videnskabsministeriet fra i år indfører på de danske universiteter. Ordningen går ud på, at de universiteter, der får studerende hurtigt igennem deres uddannelse, får en økonomisk belønning.

I de seneste par dage har ordningen vakt en del debat blandt forskningspolitiske aktører.

Kritikken fra blandt andre formanden for Danske Universiteter, Jens Oddershede, har blandt andet lydt på, at man, når de studerendes tidsforbrug på studiet skal regnes ud, ikke medregner, at mange studerende har været på barsel i løbet af deres uddannelse. Det vil betyde, at uddannelser med få kvinder og en stor andel af mænd vil få penge, der i virkeligheden fjernes fra studier med mange kvinder.
 
Lille problem

Men når det kommer til stykket er problemet slet ikke så stort, lyder det nu fra Jens Oddershede.

"Det er forholdsvis beskedent problem. Det er faktisk et lille problem. Barsels omfang blandt studerende er i omfanget nogle få procent. Jeg taler om størrelsesordenen under fem procent. Men det, der selvfølgelig er afgørende, er, at det fordeler sig temmelig forskelligt på universiteterne og på de forskellige fag," siger han til Altinget | Forskning & Innovation.

Omfang er irrelevant
Enhedslistens forskningsordfører Johanne Schmidt-Nielsen, der også har været skarp i sin kritik af bonusordningen, anser det dog for irrelevant, at problemet er minimalt. Hun synes, at sagen er principel. 

"Det er sådan set ikke så afgørende for mig, hvor mange der går på barsel, og hvor mange der ikke går på barsel. Det afgørende er, at studerende på barsel, de skal selvfølgelig trækkes fra," siger hun.

Hun har nu indkaldt videnskabsminister Helge Sander (V) til samråd for at diskutere problemet. 

Takstgruppe er løsningen
Selvom Jens Oddershede altså ikke anser omfanget af problemet for stort, er han dog alligevel enig med Johanne Schmidt-Nielsen i, at der skal gøres noget ved skævvridningen af de økonimiske bonusser mellem universiteterne. Derfor vil Danske Universiteter nu arbejde for at indføre en ny ordning.

"Vi har tænkt på at lave en ordning, så bonuspengene placeres inden for den samme takstgruppe, altså inden de humanistiske fag, naturvidenskabelige fag osv, så man opfordrer humanisterne til at blive hurtigt færdige indenfor deres eget felt og tilsvarende på naturvidenskab," udtaler han.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024