Debat

Dansk Erhverv frygter coronaeffekt: Depression går ikke over, fordi man kan komme på café igen

Flertallet af unge kommer ikke til at opleve et varigt læringsefterslæb efter corona. Men hos de svageste studerende kan vi komme til at se langsigtede, negative effekter, skriver Mads Eriksen.

En EVA-undersøgelse dokumenterer, at fraværet af fysisk undervisning har større betydning for svage end for stærke elever og studerende. Dansk Erhverv frygter langsigtet "coronaeffekt."
En EVA-undersøgelse dokumenterer, at fraværet af fysisk undervisning har større betydning for svage end for stærke elever og studerende. Dansk Erhverv frygter langsigtet "coronaeffekt."Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Mads Eriksen Storm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For de fleste af os lysner det. Når vaccinationerne er rullet ud, kan hverdagen begynde nogenlunde som før.

Men møgåret 2020 vil få langsigtede effekter for nogle – og disse nogle vil for en stor dels vedkommende ramme de svageste. Hvis vi ikke skal stå med en coronagruppe af svage unge, er der behov for målrettede initiativer.

Visdommens stråle
Der har været talt en del om læringsefterslæb. Jeg synes ofte, at det beskrives som om unges viden er en beholder, der skal fyldes op.

Jeg frygter, at vi kommer til at se langsigtede effekter for de svageste unge.

Mads Eriksen
Uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv

Hvis der i en periode er mindre tryk på visdommens stråle, ja, så må der jo være mindre fyldt i beholderen.

Sådan er viden heldigvis ikke.

Vi lærer hele tiden, og måske har coronatiden faktisk lært mange studerende kompetencer, som de ellers ikke ville have fået.

De har lært at lave gruppearbejde uden at mødes fysisk. De har koordineret processer under svære og nye forhold. De har sammen med deres undervisere stået med en gigantisk omstilling af undervisningen, som skulle implementeres fra den ene dag til den anden.

Det er egenskaber, som kan få stor betydning, hvis man for eksempel skal samarbejde på tværs af lande, og derfor ikke kan mødes. De har lært at håndtere usikkerhed. De har lært at kaste sig ud i en omstilling i en vanskelig situation og få det bedste ud af det.

Nogle gange lærer man også noget, når man keder sig – hvad mange har gjort det seneste år.

Så for de mange vil jeg sige: Ja, det var et møgår, og det har været ualmindelig surt at være ung under coronaen, men jeg tror ikke, at flertallet af unge mennesker vil opleve et egentligt, varigt læringsefterslæb.

Trykket på føromtalte vidensstråle har blot været anderledes – tanken skal nok blive fyldt alligevel.

Den store bekymring
Min store bekymring er de svageste studerende.

En depression går ikke bare lige over, fordi man pludselig kan komme på café med vennerne igen. Er man droppet ud af studiet, er en festival ikke nok til at få tilmeldt sig en ny uddannelse.

Mads Eriksen
Uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv

Dem der kommer fra ressourcesvage hjem eller dem, der på anden vis er sårbare.

En depression går ikke bare lige over, fordi man pludselig kan komme på café med vennerne igen. Er man droppet ud af studiet, er en festival ikke nok til at få tilmeldt sig en ny uddannelse.

Det er særligt svært, hvis man ikke har et netværk til at støtte en og hjælpe en tilbage på sporet.

En undersøgelse på grundskoleområdet fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) viser, at nogle af de stærke børn faktisk har oplevet hjemmeundervisningen som mere motiverende, mens udbyttet var særligt lavt for de svageste børn.

På det videregående niveau viser EVA’s undersøgelser, at der er stor forskel på oplevelsen af online-studiestarten.

De studerende med de højeste adgangskarakterer vurderer kvaliteten af onlineundervisningen højere end dem med lave karakterer. På tværs af uddannelsesniveau er konklusionen fra EVA altså, at fraværet af fysisk undervisning har større betydning for svage end for stærke elever og studerende.

Jeg frygter, at vi kommer til at se langsigtede effekter for de svageste unge. Jeg tror ikke, at vi kommer til at se en samlet coronageneration, men en coronaeffekt er der stor risiko for – og den effekt kunne være en gruppe marginaliserede unge.

Mit budskab til de mange unge er derfor: Tag det roligt, I bliver ikke en tabt generation. Mit budskab til politikere og uddannelsesinstitutioner: Vær særligt opmærksomme på de svage og marginaliserede unge.

Der bliver meget at samle op på, når coronaen slipper sit greb om verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024