Debat

Studerendes Fællesråd: Smid universiteternes vækstfokus i skraldespanden

Hvis vækst fortsat er ledestjernen på universiteterne, så bliver Danmark aldrig det grønne foregangsland, vi har ansvar for at være. Bæredygtighed skal ind som centralt element i formålsparagraffen, skriver Mike Gudbergsen fra Danske Studerendes Fællesråd.

De studerende kræver, at bæredygtighed skrives ind som et helt centralt element i
universiteternes formålsparagraf, og at vækst samtidig skrives ud, skriver&nbsp;Mike Gudbergsen.<i></i>
De studerende kræver, at bæredygtighed skrives ind som et helt centralt element i universiteternes formålsparagraf, og at vækst samtidig skrives ud, skriver Mike Gudbergsen.Foto: Jesper Rais/AU Foto
Mike Gudbergsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Universiteterne bærer som videns- og uddannelsesinstitutioner et enormt ansvar for at gå forrest i den samfundsudvikling, fremtiden kalder på.

Det er derfor dybt problematisk, at der sort på hvidt i universiteternes politisk dikterede formål står, at de skal “fremme vækst”.

Samtidig nævnes bæredygtighed ikke med et eneste ord. Dét skal laves om.

Den hurtige-penge-på-bundlinjen-værdisættelse af forskning og uddannelse, der stadig skinner igennem i de politiske reguleringer af universiteterne, skal krølles sammen og smides i skraldespanden. 

Mike Gudbergsen
Forperson, Danske Studerendes Fællesråd

Universiteter skal være videninstitutioner
I 2003 blev mantraet “fra forskning til faktura” etableret af daværende videnskabsminister Helge Sander (V), og siden har fokus på økonomisk vækst og beskæftigelse vundet større og større indpas i lovgrundlaget for videregående uddannelser.

Men den kortsigtede økonomiske tænkning er forældet og har i dén grad spillet fallit overfor håndteringen af klimakrisen.

Den hurtige-penge-på-bundlinjen-værdisættelse af forskning og uddannelse, der stadig skinner igennem i de politiske reguleringer af universiteterne, skal krølles sammen og smides i skraldespanden. Universiteterne skal være vidensinstitutioner og ikke vækstinsitutioner.

Ser vi os omkring i verden i dag, står det lysende klart, at vores universiteter ikke løfter deres samfundsansvar ved at bedrive forskning og uddanne kandidater, der blindt fodrer samfundets og erhvervslivets historiske sult for uhæmmet vækst.

Hvis vi fortsætter med at have vækstfremme som ledestjerne for den viden og dannelse, der skal forme fremtidens borgere og danne grundlag for løsninger på klimakrisen, bliver Danmark aldrig det grønne forgangsland, vi har ansvar for at være.

Opgør med vækst som formål
Lige nu viser forskning utvetydigt, at der er akut behov for en hurtig og omfattende grøn omstilling af samfundet. Men skal universiteterne bære deres ansvar, kræver det et opgør med deres formål.

Derfor kræver vi studerende nu, at bæredygtighed skrives ind som et helt centralt element i universiteternes formålsparagraf, og at vækst samtidig skrives ud.

Fremtidens universiteter skal stå som fyrtårn for bæredygtighed og hjælpe politikere, virksomheder og borgere med at navigere på vejen mod den nødvendige omstilling. Men det kan kun lade sig gøre på et bæredygtig fundament.

Fornyer vi formålsparagrafferne, tager vi et stort skridt for at ruste ungdommen og fremtiden med de tanke- og handlekompetencer, der er nødvendige for at afhjælpe den klimakrise, vi ulykkeligt har arvet.

Men det kræver politisk handling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024