Debat

GTS: Årlig fordeling af forskningsreserven giver ikke maksimalt udbytte. Lad os se flere år frem

Politikerne bør prioritere støtte til den grønne og digitale dagsorden, når de skal forhandle forskningsreserven for 2025, skriver Ragnar Heldt Nielsen.

Grøn forskning og innovation, digitalisering, produktionsteknologi og testfaciliteter bør prioriteres i forskningsreserven, skriver Ragnar Heldt Nielsen.
Grøn forskning og innovation, digitalisering, produktionsteknologi og testfaciliteter bør prioriteres i forskningsreserven, skriver Ragnar Heldt Nielsen.Foto: Pressefoto: GTS-Foreningen
Ragnar Heldt Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nu gør de politiske partier sig klar til at forhandle om fordelingen af forskningsreserven for 2025.

Med hele 4,4 milliarder i puljen, er beløbet rekordstort. Midlerne udgør nu 20 procent af forskningsmidlerne på finansloven.

Det er med andre ord vigtigt, hvordan pengene bruges, og hvad de bruges til.

Med en år-til-år allokering af så mange midler, får vi ikke det maksimale ud af dem.

Derfor bør politikerne allerede i årets aftale løfte blikket mod de kommende år og sætte retning på puljerne tre til fem år frem i tiden.

Læs også

Det vil sikre, at investeringerne bygger ovenpå hinanden, og dermed skaber størst mulig effekt for erhvervsliv og samfund.

Desuden vil det gøre det langt nemmere at planlægge langsigtet. 

Et er, at politikerne bør sætte det lange lys på. Noget andet er, hvilke områder politikerne bør prioritere midler til.

Der er mange vigtige områder, men her har vi valgt af fokusere på fire, som vi mener bør prioriteres. Det er grøn forskning og innovation, digitalisering, produktionsteknologi og testfaciliteter.

Invester i den grønne dagsorden 

For at leve op til Danmarks ambitiøse mål om en 70 procent reduktion i drivhusgasser inden 2030, er det nødvendigt at investere mere i grøn innovation.

Læs også

Det kan med fordel ske via yderligere midler til Innovationsfondens såkaldte grønne innomissions (missionsdrevne forsknings- og innovationspartnerskaber). 

Det gælder konkret partnerskaberne "Carbon Capture", "Grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X)", "Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion" samt "Genanvendelse og reduktion af plastaffald".

Således kan de fire innomissions nå at blive omsat til konkrete løsninger.

Herudover er der store potentialer i at understøtte bæredygtigt byggeri og udvikling af vandteknologi, hvor Danmark har et stort eksportpotentiale.

Manglende faciliteter til digital omstilling

I en stadig mere digitaliseret verden er det afgørende, at danske virksomheder kan konkurrere globalt.

Derfor bør Danmark være offensiv, og investere endnu mere i forskning og innovation inden for kunstig intelligens, big data, robotteknologi, sensorer og cybersikkerhed.

Det er politikernes ansvar at sikre, at forskningsreserven bliver fordelt, så vi får mest effekt ud af den.  

Ragnar Heldt Nielsen
Direktør i GTS-foreningen

Danmark skal fortsat være et konkurrencedygtigt produktionsland.

Her er forskning i avanceret og bæredygtig produktionsteknologi et vigtigt element.

Men det er mindst lige så vigtigt at prioritere midler til indsatser, der sikrer, at viden spredes til mange virksomheder, og at ny teknologi hurtigt bliver implementeret i industrien.

Det sidste nøgleområde, som også bør være blandt de prioriterede indsatser, er midler til nye test- og udviklingsfaciliteter dér, hvor de mangler i dag.

Adgang til dem er afgørende, når virksomheder udvikler nye løsninger, der skal testes på kryds og tværs – og når de skal have de sidste godkendelser, inden et produkt må komme på markedet.

Testfaciliteter er med andre ord omdrejningspunkt for virksomheders digitale og grønne innovation.

Det er nu politikernes ansvar at sikre, at forskningsreserven bliver fordelt, så vi får mest effekt ud af den.

Vi ser frem til at følge forhandlingerne og håber, at politikerne får sat langsigtede og ambitiøse mål for dansk innovation i de kommende år.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ragnar Heldt Nielsen

Direktør, GTS-foreningen
cand.scient.pol. med specialisering i anvendt datalogi (Københavns Uni. 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024