Holstein: Jacob Mark er en fremragende kommunikator, men taktisk var han knap så smart

Jacob Mark vil blive husket for minimumsnormeringer i de danske daginstitutioner og for at være en dygtig kommunikator, siger Altingets politiske kommentator. SF-profilen forlader Folketinget 1. december.

Jacob Mark (SF) forlader Folketinget 1. december. Ved folketingsvalget i 2022 fik han femte flest personlige stemmer.
Jacob Mark (SF) forlader Folketinget 1. december. Ved folketingsvalget i 2022 fik han femte flest personlige stemmer.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Jacob Mark (SF) vil blive husket som en dygtig kommunikatør, men hans evner som politisk snedker vil ikke gå over i historien. 

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter at Jacob Mark tirsdag meddelte, at han forlader dansk politik til december. 

"Mark er meget vellidt på Borgen, og hans talent for politisk kommunikation er virkelig stort. Ikke mindst på de sociale medier. Han er en fremragende kommunikator," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Men på det politiske plan er det et alvorligt minus, at han af taktiske grunde trak SF ud af folkeskoleforliget. Det var en fejlberegning, for SF fik ikke lov til at vende tilbage til forligskredsen. Et selvmål af de store." 

Læs også

Jacob Mark blev valgt til Folketinget i 2015 og blev hurtigt udpeget som gruppeformand i partiet, mens hans popularitet i befolkningen også voksende. 

Flere og flere spåede, at Jacob Mark var SF's nye guldfugl, kronprins og arvtager til formandsposten.

I 2021 måtte Jacob Mark dog sygemelde sig med stress, da han delvist mistede synet på begge øjne. Han returnerede til Folketinget i 2022, og siden da har man set mindre til folketingsmedlemmet, der dog stadig sad og stadig sidder i partiledelsen.

Var Jacob Mark stadig partiets kronprins?

"Jacob Mark stod længe som en oplagt arvtager til Pia Olsen Dyhr, men efter hans stressmelding blev det hele mere usikkert. For kunne han klare at blive nummer ét, når han allerede var gået ned som nummer to?"

Vil blive husket for minimumsnormeringer

Jacob Mark vil især blive husket for at være med til at sikre minimumsnormeringer i dagsinstitutioner, fortæller Erik Holstein.

"Det var SF's store slagnummer i valgkampen i 2019 – og mærkesagen blev hentet hjem ved den første finanslovsforhandling, efter at Mette Frederiksen var blevet statsminister. Jacob Mark har frem for alt været god til at profilere SF som et parti, der går op i forholdene for børn og unge." 

For kunne han klare at blive nummer ét, når han allerede var gået ned som nummer to?

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Med Jacob Marks exit vil det blive nemmere for partiformand Pia Olsen Dyhr at få SF med i en midterregering efter næste valg, påpeger Erik Holstein.

"SF-formanden er meget ivrig for at få sit parti i regering igen, og internt i SF peger flere på, at Mark var meget skeptisk under regeringsforhandlingerne i 2022," siger han og tilføjer:

"For det andet har Jacob Mark spillet en lidt underbelyst rolle i skærpelsen af SF's værdipolitik, hvor han her ligger på helt samme hardcore linje over for islamismen som Pia Olsen Dyhr."

Hvem er nu kronprins i SF?

"Hvis Pia Olsen Dyhr ikke kommer i regering efter næste valg, er det meget tænkeligt, hun stopper som formand i næste valgperiode. I så fald ligger den mest til den politiske ordfører Signe Munk – med talentet Sigurd Agersnap som outsider. Nogle har peget på EU-stjernen Kira Marie Peter-Hansen, men det ligger slet ikke i kortene."

Jacob Mark forlader Folketinget 1. december. Ved folketingsvalget i 2022 fik han femte flest personlige stemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppeformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024