Regeringen vil sikre grundforskningen med milliardindsprøjtning

GRUNDFORSKNING: Regeringen lægger op til en milliardinvestering i Danmarks Grundforskningsfond, som skal sikre fondens aktiviteter i endnu et årti. Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) fremhæver fondens store succes.
"De aktiviteter, som fonden finansierer, er med til at tiltrække internationale kapaciteter, både forskere og studerende og virksomheder, som kan se, vi har den fremmeste viden på området. Og det kommer der også innovation ud af," siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) om regeringens plan om at sætte tre milliarder af til Grundforskningsfonden.
"De aktiviteter, som fonden finansierer, er med til at tiltrække internationale kapaciteter, både forskere og studerende og virksomheder, som kan se, vi har den fremmeste viden på området. Og det kommer der også innovation ud af," siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) om regeringens plan om at sætte tre milliarder af til Grundforskningsfonden.Foto: Kim Vadskær
Mads Bang

Det er jo grundforskning, som er med til at sikre, at dansk forskning kan konkurrere med den allerbedste forskning i verden.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelsesminister
Fakta

Et kapitalindskud på 3 mia. kr. betyder, at Danmarks Grundforskningsfond kan udmønte ca. 450 mio. kr. årligt, og at fonden kan igangsætte nye forskningscentre frem til 2026/2027.

Udmøntningerne fra Danmarks Grundforskningsfond indgår i regeringens målsætning om at investere 1. pct. af bruttonationalproduktet i forskning og udvikling.

Selve kapitalindskuddet på 3 mia. kr. har ingen saldovirkning for de offentlige finanser, fordi kapitalindskuddet har karakter af en intern offentlig overførelse. Fonden indgår i nationalregnskabet som en del af den offentlige forvaltning og service. Fondens udmøntning og administration har dog virkning på saldovirkning fra 2018 og frem.


Kilde: Uddannelsesministeriet
Danmarks Grundforskningsfond får tre milliarder kroner tll at igangsætte nye initiativer.

Regeringen vil i sit kommende vækstudspil sætte de tre milliarder af til fonden, der med de ekstra midler vil kunne støtte med 450 millioner kroner om året frem til 2026. Fonden, som i en international evaluering sidste år fik store roser og blev kaldt "en enestående succes", nærmede sig ellers bunden af den pengetank, som sikrer de ofte ti-årige bevillinger til forskningscentre og projekter. 

De tre milliarder kroner skal finansieres med statsobligationer, og initiativet vil være en del af regeringens vækstudspil.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) glædede sig i dag over regeringens udspil, som vil tilføre tre milliarder kroner til fonden. Det betyder, at fonden kan fortsætte med at oprette Centres of Excellence og køre videre i den nuværende konstruktion i endnu et årti.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024