Debat

Stinus Lindgreen om kandidatreformen: Det er den mest ødelæggende reform af de videregående uddannelser

Kandidatreformen vil koste milliarder af kroner, og vi vil komme til at så dårligere internationalt. Aftalepartierne må stå på mål for den værste aftale på de videregående uddannelser nogensinde, skriver Stinus Lindgreen.

Tillykke til partierne med at lave den mest ødelæggende reform af de videregående uddannelser nogensinde. Det vil kommende generationer nyde godt af i mange år fremover, imens samfundet mister milliarder af kroner, skriver Stinus Lindgreen (R).
Tillykke til partierne med at lave den mest ødelæggende reform af de videregående uddannelser nogensinde. Det vil kommende generationer nyde godt af i mange år fremover, imens samfundet mister milliarder af kroner, skriver Stinus Lindgreen (R).Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Stinus Lindgreen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg ved snart ikke, hvor mange gange jeg har advaret imod kandidataftalen, der er den dummeste, dyreste og mest skadelige reform af vores universitetsuddannelser i umindelige tider.

Og konkurrencen om den titel er benhård, for der har godt nok været mange reformer på det område!

Heri ligger den første del af problemet: Partierne bag aftalen mangler åbenlyst indsigt i - eller respekt for - området, som de nu er med til at undergrave, idet aftalen bygger på en række misforståelser, forkerte tal og mærkværdige prognoser. 

Man valgte både at lave forkortede kandidater og dimensionering, selv om alle advarede imod kombinationen. Man baserede argumenterne på gamle fortællinger om evighedsstuderende og de arbejdsløse humanister. Prognoserne tog ikke højde for de mange allerede implementerede reformer af særligt de humanistiske uddannelser.

Læs også

Alt dette fordi man enten ikke kendte området, var ligeglad eller ikke havde et egentlig mål med reformen. Men halveres - det skulle de kandidater. Sådan går det, når man fører uddannelsespolitik ud fra et antiakademisk standpunkt. Det er hverken kønt eller gennemtænkt. 

Skaber et A- og et B-hold

Hvor gevinsterne ved reformen fortaber sig i det uvisse, så har de negative konsekvenser stået klart fra starten af, så aftalepartierne kan ikke med god samvittighed påstå, at det kommer bag på dem.

Vi kommer til som samfund at tabe milliarder hvert år som følge af reformen. Der vil blive brugt betydelige ressourcer på at designe de nye uddannelser, hvilket vil blive taget fra eksisterende kurser og undervisning. Det vil belaste forskningsmiljøer og vigtige fagligheder.

Kandidataftalen er den dummeste, dyreste og mest skadelige reform af vores universitetsuddannelser i umindelige tider.

Stinus Lindgreen (R)
Forskningsordfører, Radikale

Vi vil stå dårligere internationalt - særligt når det kommer til ph.d.-stipendiater. Der vil blive skabt et A- og et B-hold af kandidater fra forskellige fag. Vi vil se dårligere social mobilitet på uddannelsesområdet. Det vil øge presset på de unge i gymnasiet med stærkere fokus på karakterer og potentielt større mistrivsel til følge.

Og så er der fordelingen mellem forkortede kandidater og erhvervskandidater. 

Flere aftalepartier - nok særligt SF - har brugt som deres argument for at gå med, at de fik en markant sejr: Kun ti procent af kandidaterne skulle halveres. Hurra! Det var jo noget helt andet end regeringens udspil.

Nu kan Altinget så berette, at kandidatudvalget nok snarere kommer til at foreslå en halvering af 25 procent af kandidaterne. Det var jo en grim overraskelse for partierne bag aftalen.

Problemet er bare, at det ikke er en overraskelse. 

Ydereligere skæringer i aftalen fra start

Jeg nærlæste selvfølgelig aftalen sidste år, da den blev præsenteret. Her er de observationer, jeg også gjorde mig dengang, og som kan genfindes på Facebook og X:

I regeringsgrundlaget lagde man op til, at op imod halvdelen skulle omlægges til et-årige kandidater eller erhvervskandidater. Aftalen endte med, at 38 procent enten nedlægges som følge af dimensionering, halveres eller ændres til erhvervskandidater (der som fodnote også kan være 1-årige).

Læs også

Man kan med rette diskutere, om det er en forbedring - ikke mindst set i lyset af de otte procent, der fjernes helt. Ja, det er nærmest værre end udgangspunktet. Er det virkelig det, vi ønsker for fremtidens unge?

Og så er der balancen mellem forkortede kandidater og erhvervskandidater. I aftalen står, at ti procent skal halveres, og at ambitionen er at omlægge yderligere 20 procent til erhvervskandidater. Men her er den væsentlige detalje, som jeg også fremhævede sidste år, selv om alle ordførerne bag aftalen åbenbart havde overset den: Hvis ikke det lykkes, skal de være et-årige. Altså er det mindst ti procent men op til 30 procent, der forkortes. 

Der vil blive skabt et A- og et B-hold af kandidater fra forskellige fag. 

Stinus Lindgreen (R)
Forskningsordfører, Radikale

I må stå på mål for jeres aftale

Allerede sidste år skrev jeg, at det mest realistiske nok var omkring 25 procent, der blev halveret, fordi man i dag kun har et par procent som erhvervskandidater. Interessen er der ikke fra hverken erhvervsliv eller studerende, og det virkede helt urealistisk at komme helt op på 20 procent.

Da regnestykket i aftalen skal passe, måtte man derfor forvente markant flere forkortede kandidater end de annoncerede ti procent.

Desværre ser den forudsigelse ud til at holde stik. Det samme gælder alle de andre dystre forudsigelser om reformens enorme negative konsekvenser.

Problemet er, at det har været kendt fra starten af - både før, under og efter forhandlingerne. Alligevel gennemførte man aftalen, og nu agerer man så overrasket, hver gang en dårlig historie kommer frem. Men det holder ikke. I må stå på mål for jeres aftale, for vi vidste jo godt, hvad der ville ske.

Men tillykke til partierne med at lave den mest ødelæggende reform af de videregående uddannelser nogensinde. Det vil kommende generationer nyde godt af i mange år fremover, imens samfundet mister milliarder af kroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024