Kronik

Gruppe bag borgerforslag: Israel er en slyngelstat, der ikke bør være vores allierede

Israel viser med al tydelighed, at man lader hånt om verdenssamfundet, internationale konventioner og medmenneskelighed, skriver folkene bag et borgerforslag, der ikke mener, at Danmark kan være allieret med sådan en stat.

Israel er udelukkende i stand til at fortsætte sin slyngelagtige adfærd, så længe det har stærke vestlige allierede som USA og Danmark, skriver folkene bag borgerforslag.
Israel er udelukkende i stand til at fortsætte sin slyngelagtige adfærd, så længe det har stærke vestlige allierede som USA og Danmark, skriver folkene bag borgerforslag.Foto: Abed Rahim Khatib/AP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verden har været vidne til mere end 300 dage med ødelæggelse af levevilkår og infrastruktur i Gaza, tvungen fordrivelse, sult som krigsvåben, gentagne angreb på civile med blandt andet snigskytter og droneangreb samt drabstal på over 40.000.

Der synes ikke længere tvivl om, at Israel er villige til at bryde alle internationale konventioner og love.

Det blev der sat en tyk streg under med den for nylige gangster-lignende henrettelser af Hezbollah-leder Fuad Shukr i Beirut og Hamas-leder Ismail Haniyeh i Teheran.

Ikke bare er det udtryk for en yderst tvivlsom vilje til fred, når Israel dræber manden, de forhandler våbenhvile med. Israel er i bedste fald ligeglade med, om de ender med at destabilisere Mellemøsten i deres kamp for at skabe et stor-Israel.

"Mellemøstens eneste demokrati" er en saga blot, og Danmark gør i stedet bedst i at behandle Israel som den slyngelstat, den er.

Ulovlig besættelse og apartheid

Under deres igangværende aggression mod Gaza har Israel overtrådt adskillige internationale regler og love. Og efter den nylige kendelse fra Den Internationale Domstol (ICJ) kan der ikke længere herske tvivl om, at Israel udfører ulovlig besættelse og apartheid mod det palæstinensiske folk i Gaza, på Vestbredden og i Østjerusalem.

Det er en alvorlig kendelse, der også pålægger Danmark at handle.

Israel viser med al tydelighed, at man lader hånt om verdenssamfundet, internationale konventioner og medmenneskelighed.

Gruppe bag borgerforslag

Israel har konsekvent ignoreret opfordringer til forsigtighed fra hele verden, herunder USA. Kommentatorer og politikere har erklæret, at Israel er en "belastning", og at dets ledere er "faret vild". Det internationale samfund har udtrykt fordømmelse og appel på et utal af måder.

Vores egen statsminister opfordrede Israel til at overholde folkeretten. Alt sammen uden umiddelbar effekt, for Israel viser med al tydelighed, at man lader hånt om verdenssamfundet, internationale konventioner og medmenneskelighed.

Det er derfor efter vores mening en alvorlig misforståelse at betegne Israel som "demokratiets lygtepæl i Mellemøsten", som Sjúrður Skaale ellers formulerede det under sin ordførertale under Folketingets afslutningsdebat.

Slyngelstat

Hvis ikke dette er tidspunktet at erklære Israel for en slyngelstat, hvornår så?

Skal betegnelsen bevare sin mening – og ønsker vi at kunne benytte den fremover – er vestlige lande nødt til at tage den i brug om Israel, der tydeligvis opfylder de underliggende kriterier.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

  • Lars Kiær, Biostatistiker 
  • Ane Birk, Chefkonsulent
  • Elise Bjerkrheim, Program manager
  • Niels Brinch, Selvstændig IT-konsulent
  • Raed El-Haj, IT-manager
  • Mohammad Haidar, Ingeniør
  • Klaus Goldschmidt Henriksen, Socialpædagog og chefkonsulent
  • Anna Askjær Larsen, Cand med.
  • Kim Larsen, Ingeniør og afdelingsleder
  • Suher Othman, Overlæge i almen gynækologi
  • Malene Sønderskov, Konsulent og partner
  • Morten Thing, Dr. phil.

Læs borgerforslaget her.

Betegnelsen slyngelstat, der havde sin storhedstid i Clinton-årene, er siden Østblokkens fald blevet brugt regelmæssigt af vestlige lande og alliancer. Primært som modtræk mod netop stater, som i kraft af deres aggressive ad- og fremfærd blev anset for at være i strid med den såkaldte "regelbaserede verdensorden".

Det strategiske formål har været at isolere disse lande og retfærdiggøre international indgriben eller sanktioner mod dem – ofte på baggrund af langt mindre forseelser end de israelske.

Begrebet har utvivlsomt medvirket til at styrke Vestens selvopfattelse som den "gode kraft" i en "ond verden". Det er derfor ironisk, at Israel, der i Vesten fremhæves som et demokratisk fyrtårn i Mellemøsten, ser ud til at udvise alle de velkendte træk ved en slyngelstat.

Måske er det netop derfor, vestlige ledere tøver med fordømmelsen?

Liberalt etnokrati

Et sandt demokrati kendetegnes ikke blot ved, at flertallet har retten til at bestemme over mindretallet – det indebærer ukrænkelige frihedsrettigheder som foreningsfrihed, religionsfrihed og ikke mindst beskyttelse af mindretallet.

Dette er ikke tilfældet i Israel, hvor et utal af love tildeler differentierede rettigheder baseret på "nationalitet" eller "etnicitet" snarere end på statsborgerskab, og denne systematiske diskrimination har siden 1948 ført til store uligheder mellem jødiske og ikke-jødiske israelske statsborgere.

Læs også

Flere er endda af den overbevisning, at Israel aldrig har været et ægte demokrati. Som når den israelske journalist Joshua Leifer skriver: "De misforstår Israel som demokrati, når det i virkeligheden er et liberalt etnokrati, der har opretholdt et militærdiktatur på Vestbredden i mere end et halvt århundrede," og fortsætter, "…fraværet af ægte demokrati underminerer fortsat landets politiske stabilitet."

Organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch og de israelske menneskerettighedsorganisationer B'Tselem og Yesh Din har gået så langt som at betegne Israel som et apartheid mod palæstinenserne – ikke blot i Gaza, på Vestbredden og i Østjerusalem, men også inde i Israel, hvor der i dag bor 1,7 millioner palæstinensere. 

Med den nyeste afgørelse fra den internationale domstol om Israels ulovlige annekteringer, er Israel snarere "verdens eneste apartheidregime" end "Mellemøstens eneste demokrati".

Det dansk-israelske forhold

Danmark kan ikke forsvare – hverken moralsk, juridisk eller politisk – at være allieret med sådan en stat.

Israel er udelukkende i stand til at fortsætte sin slyngelagtige adfærd og hårdnakkede omgåelse af internationale love, regler og normer, så længe det har stærke vestlige allierede som USA og Danmark.

Danmark kan ikke forsvare – hverken moralsk, juridisk eller politisk – at være allieret med sådan en stat.

Gruppe bag borgerforslag

Mærkningen af Israel som en slyngelstat er en væsentlig betingelse for, at det internationale samfund kan træffe nogen form for foranstaltninger mod et land, der har krænket palæstinensernes rettigheder gennem 76 år uden konsekvenser.

Når lande som Canada, Holland, Japan, Spanien og Belgien indstiller våbensalget til Israel, og flere lande afbryder de diplomatiske forbindelser, er det jo en stærk indikation af, at landets slyngelagtige natur er ved at blive internationalt anerkendt. I sidste ende må man håbe, det bliver for belastende at støtte Israel – selv for USA.

Et nødvendigt skridt

At erklære Israel som en slyngelstat er et logisk og nødvendigt skridt for at genetablere internationale relationer og sikre, at ingen nation, uanset historisk alliance eller geopolitisk betydning, står over loven.

Læs også

Hvis vi som globalt samfund mener noget med vores højt besungne idealer om stræben efter fred og retfærdighed, må vi være villige til at stille krav og træffe hårde valg – selv overfor hidtil allierede.

Målet for det internationale samfund bør være at genoprette en balance, hvor alle stater er underlagt de samme krav, og hvor retfærdighed ikke kun er forbeholdt de magtfulde vestlige lande.

Det kræver mod, visioner og en stålfast forpligtelse overfor de principper, der definerer international lov og menneskelig værdighed. Den nuværende krise tilbyder en mulighed for at tage et klart standpunkt for internationale konventioner og retfærdighed, uanset hvor vanskelige disse valg måtte være. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sjúrður Skaale

MF (JF), næstformand, Færøudvalget
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024