Analyse af 
Thomas Lauritzen
Rikke Albrechtsen

Med Dan J satser Danmark på en nøglepost i kampen om EU’s grønne energifremtid

Dan Jørgensen kan ikke få samme status som Margrethe Vestager i EU-Kommissionen, men regeringen går efter at placere ham som energikommissær – en potentielt meget vigtig rolle i krydsfeltet mellem industriel udvikling, forsyningssikkerhed og grøn omstilling.

Dan Jørgensen sammen med EU's nuværende energikommissær, estiske Kadri Simson, som han måske skal afløse i den kommende Kommission. Andre muligheder kan være klima- eller miljøkommissær.
Dan Jørgensen sammen med EU's nuværende energikommissær, estiske Kadri Simson, som han måske skal afløse i den kommende Kommission. Andre muligheder kan være klima- eller miljøkommissær.Foto: European Union Council

BRUXELLES: Uanset hvad Dan Jørgensen gør, så vil mange til at begynde med beskrive hans placering i den nye EU-Kommission som et trin nedad for Danmark. Men hvis regeringens plan for ham lykkes, skal man nok passe på med at undervurdere den fynske socialdemokrats muligheder for at opbygge stor indflydelse i Bruxelles i de kommende år.

Ved første øjekast er det naturligvis sandt, at den nu afgående minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik ikke kan gøre sig håb om at blive ledende næstformand i Kommissionen som Margrethe Vestager. Den tidligere radikale leder kom fra en post som vicestatsminister, og i løbet af sine 10 år som kommissær har Vestager hævet sig op på et niveau i det formelle hierarki, som lille Danmark ellers ikke kan gøre krav på.

Men der er også argumenter for en mere optimistisk analyse af det danske kommissærskifte.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Forsvar

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024