På Bornholm er selv historien et våben i krigen mod Rusland

Alt er et våben i hybridkrigen mod Rusland – selv historien. Det er Bornholm et tydeligt eksempel på, vurderer ekspert i øens historie. For siden Den Kolde Krig har Rusland brugt historien til at begrænse et militært forsvar af Bornholm.

I 2008 deltog Rusland i BALTOPS - en militærøvelse i Østersøen, som vestlige lande har gennemført hvert år siden 1971. I den anledning gik russiske soldater i land på Bornholm, og i deres kampkøretøjer kørte de en tur gennem Rønne. 
I 2008 deltog Rusland i BALTOPS - en militærøvelse i Østersøen, som vestlige lande har gennemført hvert år siden 1971. I den anledning gik russiske soldater i land på Bornholm, og i deres kampkøretøjer kørte de en tur gennem Rønne. Foto: Sune Wadskjær Nielsen/Forsvarsgalleriet
Kirstine Erika Crenzien

Det er morgen, dagen efter Rusland er gået ind i Ukraine. I museumsinspektør Jakob Seerups hjem i Rønne på Bornholm er lyset gået, da han står op. Da han prøver at tænde mobilen, er der heller ingen forbindelse til hverken telefon- eller internettet.  

Selvom han egentlig ikke helt tror det, når tanken alligevel at strejfe hans hjerne: “Er det nu russerne også kommer til Bornholm?”.  

Hans kone foreslår ham at gå ud i bilen og tænde bilradioen, for at høre hvad der sker.  

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Forsvar

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024