Kronik

Forsvarsattaché: Golfstaterne er uundgåelige strategiske aktører

Golfstaterne ønsker at spille en central politisk rolle på verdensscenen og engagerer sig som mæglere i aktuelle konflikter, skriver Nicolai Abildgaard, der beskriver staterne som vigtige partnere for Danmark.

Man skal absolut ikke undervurdere golfstaternes militære kapaciteter og vilje, skriver Nicolai Abildgaard.
Man skal absolut ikke undervurdere golfstaternes militære kapaciteter og vilje, skriver Nicolai Abildgaard.Foto: Rafiq Maqbool/AP/Ritzau Scanpix
Nicolai Abildgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Oberst Nicolai Abildgaard er dansk forsvarsattaché til De Forenede Arabiske Emirater, Kongeriget Saudi-Arabien, Emiratet Qatar og Emiratet Kuwait. Skribentens indlæg er skrevet i personlig kapacitet og repræsenterer ikke Forsvarsministeriets eller Udenrigsministeriets positioner.

Der er faktisk en række interessesammenfald imellem golflandene og Danmark i mange henseender. Særligt den sikkerhedspolitiske dimension er interessant, idet den globale dynamik er under forandring i disse dage, og golfstaterne spiller en meget aktiv rolle heri. Ikke mindst på den sikkerhedspolitiske scene.

Derudover rummer regionen en interessant kultur, og fortællingen om den berømte arabiske gæstfrihed er såmænd ganske sandfærdig. På det bagtæppe vil jeg prøve at give Altingets læsere en kort overflyvning af regionen i et sikkerhedspolitisk og militært perspektiv.

Krig og ufred er bad for business

Lidt forenklet sagt, så vil golfstaterne have fred og ro til at pleje deres hastige samfundsomstilling og deres massive investeringer i fremtiden. Krig og ufred er dårlig for business og turisme, så man har løbende investeret i et imponerende arsenal, der kan sikre dette.

Det er ikke mit indtryk, at golfstaterne har offensive eller aggressive intentioner.

Nicolai Abildgaard
Forsvarsattaché, De Forenede Arabiske Emirater, Kongeriget Saudi-Arabien, Emiratet Qatar og Emiratet Kuwait

At denne region køber mange og avancerede våben er ikke noget nyt, men der er dog ved at ske en markant ændring i måden, man gør det på.

Tidligere købte man stort ind af færdigproducerede systemer fra de store våbenproducenter, men fremtiden er, at landene selv vil have både produktion og knowhow med i købet.

Saudi-Arabien har for eksempel just licens-produceret den første britiske hawk jet-træner på en fabrik nær Riyadh, og denne udvikling vil kun tage fart i årene fremover.

Dette voksende krav om lokal medproduktion og -udvikling er dog understøttet af en serie moderne initiativer, såsom Saudi-Arabiens 'Vision 2030,' der tilbyder meget attraktive forhold for både virksomheder og udenlandske medarbejder. Som den saudiske forsvarschef sagde under mit velkomstsmøde: "Foreign companies should not see this as a threat – but as an opportunity."

Et spørgsmål, man ofte møder, er, om disse mange dyre våbensystemer rent faktisk kan bruges. Er der tale om paradegrej, eller er det troværdige militære kapaciteter?

Læs også

Hvis man starter fra toppen, så virker de respektive landes officerskorps veluddannede, og mange har gennemført dele af deres militære uddannelse i lande som USA, Storbritannien og/eller Frankrig.

Møder afholdes med en nærmest schweizisk punktlighed (dog altid med arabisk kaffe og dadler), hvis man ellers har booket sit møde korrekt. Der synes at være en god og pragmatisk forståelse for de enkelte landes strategiske situation og muligheder, så set i det perspektiv, er jeg ikke i tvivl om, at man arbejder med professionelle kollegaer.

Store ambitioner

På mandskabssiden er der en markant regional forskel, idet Saudi-Arabien har en indfødt majoritetsbefolkning på cirka 30 millioner, hvorimod de små golfstater typisk består af en indfødt borgergruppe på helt ned til ti procent af det samlede folketal.

Derfor ser man et saudisk militær, som i al væsentlighed udgøres af indfødte borgere, hvorimod de mindre golfstater typisk bemander nøglefunktionerne med egne statsborgere. Dele af mandskabet, støttefunktionerne og uddannelsessøjlen har et væsentligt islæt af udlændinge, hvilket ikke opfattes som forkert eller unaturligt.

Når den egnede menneskemasse er begrænset, så må man tænke i utraditionelle løsninger, og det gælder for øvrigt også for mange andre dele af samfundet.

Om skribenten

Oberst Nicolai Abildgaard er officer af Hæren med operative baggrund i kamptropperne. Han har været udsendt i alt seks gange til henholdsvis Balkan, Afghanistan, Irak og Baltikum.

Han har været udstationeret fire år i Storbritannien, to år ved Nato i Belgien, to år ved Nato i Baltikum og er nu i gang med sit andet år som forsvarsattaché i Golfstaterne.

Nicolai Abildgaard har en Master of Arts i Defence Studies fra King's College London, et Post-Graduate Diploma fra Chartered Management Institute UK og er i gang med at læse en Master of Public Governance ved Copenhagen Business School.

De tre små golfstater har alle tre indført værnepligt her i nyere tid, og den typiske model er cirka ti-12 måneders tjeneste i trøjen. Man har herunder indtænkt værnepligten i den større samfundssammenhæng, således at man får en passende kompensation (eller sanktion) for ikke at yde sit.

De Forenede Arabiske Emirater (UAE) kører for eksempel en model, hvor en manglende eksamen på gymnasieniveau kan udløse et-to års ekstra værnepligt.

Har man derimod aftjent sin værnepligt på tilfredsstillende vis, så er man forrest i køen til betalt universitetsuddannelse, billigere boliglån (som måske eftergives under Ramadan/Eid) og andre borgergoder.

Det er meget tydeligt, at de små golfstater er helt bevidste om værdien af deres ungdom som grundlaget for en ambitiøs fremtid. 

Så det korte svar er, at man absolut ikke skal undervurdere golfstaternes militære kapaciteter og vilje. Alle landene har for eksempel meget avancerede luftforsvarssystemer, og disse er 'battle proven' i nyere tid, ikke mindst i konflikten med grupperinger i Yemen.

Læs også

Igen aggressive intentioner

Disse imponerende arsenaler til trods, så er det ikke mit indtryk, at golfstaterne har offensive eller aggressive intentioner.

På trods af interne forskelle, så samarbejder man i de forskellige arabiske/muslimske/globale fora, og særligt Gulf Cooperation Council (Kuwait, Bahrain, Saudi-Arabien, Qatar, UAE og Oman) har en klar militær dimension med blandt andet fælles overvågning og koordination. Man vil hellere være fremtidens global business hub og feriedestination end et sprængfarligt og isoleret hjørne af verden.

Men ambitionerne er højere end blot business og turisme. Man vil spille en central politisk rolle på den verdensscene, som er under hastig forandring. Man medierer i de aktuelle konflikter, og ofte med en vis succes.

Golfstaterne er vigtige partnere for Danmark, selvom vi på mange punkter er forskellige.

Nicolai Abildgaard
Forsvarsattaché, De Forenede Arabiske Emirater, Kongeriget Saudi-Arabien, Emiratet Qatar og Emiratet Kuwait

Qatar spiller en helt særlig rolle i forhold til Gaza-konflikten, og både Saudi-Arabien og UAE er engageret positivt i konflikten imellem Rusland og Ukraine. Ikke mindst fordi de kan tale med begge konfliktens parter med distanceret ro, personlige relationer og langsigtet overblik.

Man er også voldsomt interesseret i det globale syd, man flirter med BRICS(+), man investerer i Centralasien, man har interesser i Afrika, og man plejer gode relationer med både Indien og Pakistan. Man glemmer ikke, at USA fortsat er supermagten, men er ikke blind for at Kina kan blive den næste.

Man har faktisk rigtig travlt i de respektive hovedstæder.

Danske interesser 

Hvad betyder regionen så for Danmark i et sikkerhedspolitisk perspektiv?

Det korte svar er, at golfstaterne er 'Ugens Uundgåelige,' fordi vi har masser af sammenfaldende interesser. Danske virksomheder fra mange brancher er velintegrerede spillere i et ressourcestærkt marked.

Det Blå Danmark sejler masser af fragt til og fra regionen og har behov for sikre farvande. Vores løbende militære bidrag i regionen, lige fra stabsofficerer på land til fly og skibe, har generelt nydt godt lokalt værtsskab i de enkelte lande. Og så har vi omkring 3.000 udenlandsdanskere alene i Dubai.

Golfstaterne er ganske enkelt vigtige partnere for Danmark (og EU) – også selvom vi på mange punkter er forskellige.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Abildgaard

Forsvarsattaché, De Forenede Arabiske Emirater, Kongeriget Saudi-Arabien, Emiratet Qatar og Emiratet Kuwait
King’s College London, Chartered Management Institute UK, Hærens Officersskole og Advanced Command and Staff Course UK

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024