Debat

Dansk Erhverv: Prisloft og professionalisering af fjernvarmesektoren vil beskytte forbrugeren

Fjernvarmesektoren bør underlægges samme fokus på pris og kompetencer som andre virksomheder. Regeringens nye lovforslag om at indføre et prisloft på fjernvarme er derfor positivt. Omvendt undrer det, at fjernvarmesektoren selv kæmper imod fremskridtet, skriver Ulrich Bang. 

Det er positivt, at regeringen har fremsat et lovforslag, der indfører et prisloft for fjernvarme, og samtidig vil øge professionaliseringen i de kommunale fjernvarmeselskabers bestyrelser, skriver Ulrich Bang.  
Det er positivt, at regeringen har fremsat et lovforslag, der indfører et prisloft for fjernvarme, og samtidig vil øge professionaliseringen i de kommunale fjernvarmeselskabers bestyrelser, skriver Ulrich Bang.  Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ulrich Bang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fjernvarmen er en af grundpillerne i Danmarks klimaomstilling. Varmeformen er central i udfasningen af olie- og gasfyr, og kan mindske vores tørst på fossile brændsler.

Samtidig er fjernvarme ofte et både billigere og i hvert fald et grønnere alternativ til individuelle fossile varmeløsninger.  

Fjernvarmen spiller altså en vigtig rolle i den grønne omstilling, og derfor er det vigtigt, at de politiske rammer understøtter en fjernvarmesektor, der også fremadrettet er billig, effektiv og ikke mindst grøn.

Fra et forbrugerbeskyttelsesperspektiv er der særligt behov for gode rammer for fjernvarmen: Fjernvarmeselskaber er nemlig naturlige monopoler, hvilket betyder, at man som forbruger ikke kan vælge frit mellem leverandører.

I dag består mange af bestyrelserne af lokalpolitikere og andre, som ikke nødvendigvis har de påkrævede kompetencer til at drive et varmeværk optimalt.

Ulrich Bang
Underdirektør, Dansk Erhverv

Når først man er tilsluttet, så kan man ikke melde sig ud igen. Det skaber et særligt behov for forbrugerbeskyttelse og gennemsigtighed. 

Derfor er det positivt, at regeringen har fremsat et lovforslag, der indfører et prisloft for fjernvarme, og samtidig vil øge professionaliseringen i de kommunale fjernvarmeselskabers bestyrelser.  

Prisloftet betyder, at fjernvarmeselskaberne skal kunne tilbyde varme til en pris, der er på niveau med, hvad det ville koste at købe, installere og drive en individuel løsning som eksempelvis en varmepumpe.

Kan det ikke lade sig gøre, skal det pågældende selskab fremlægge en plan for, hvordan man vil nedbringe priserne.

Hvis fjernvarmeselskabet inden for en årrække mislykkedes med det, kan fjernvarmekunderne fritstilles fra deres bindinger til fjernvarmeselskabet.  

En fair model

Det er en både retfærdig og fornuftig model.

Når man som forbruger er bundet til en leverandør, skal man kunne have tillid til, at leverandøren gør alt, hvad der er muligt for at holde varmepriserne på et rimeligt niveau.   

Lovforslaget kræver også, at der indsættes to uafhængige medlemmer i de kommunale fjernvarmeselskabers bestyrelser.

Læs også

Det er et vigtigt skridt, selvom vi gerne havde set en fuld professionalisering af bestyrelserne for at sikre et højere kompetenceniveau.  

Behovet for professionalisering er ikke nyt. Det har Dansk Erhverv tidligere understreget, efter at det tidligere på året blev afsløret, at flere fjernvarmeselskaber havde spekuleret i elpriser med store tab til følge.

I dag består mange af bestyrelserne af lokalpolitikere og andre, som ikke nødvendigvis har de påkrævede kompetencer til at drive et varmeværk optimalt.

En mere professionel sammensætning vil sikre bedre strategiske beslutninger og en mere effektiv drift. Præcis som vi ser det i alle andre typer virksomheder.  

Når man som forbruger er bundet til en leverandør, skal man kunne have tillid til, at leverandøren gør alt, hvad der er muligt for at holde varmepriserne på et rimeligt niveau.

Ulrich Bang
Underdirektør, Dansk Erhverv

Lovforslaget sikrer altså en mere gennemsigtig og kompetent fjernvarmesektor. Det er en klar forbedring, som burde være svær at kritisere. Man kan ikke stoppe fremskridt – de sker, om man vil det eller ej.

Men man kan forsinke dem, og det er desværre, hvad Dansk Fjernvarme forsøger, når de kæmper imod lovforslaget.  

Lad dem konkurrere 

Fremtiden for fjernvarmen er elektrificering og øget sektorkobling, hvor vi blandt andet får udnyttet potentialet for overskudsvarme mest muligt.

Det første skridt på vejen er at øge effektiviteten, og det gøres bedst ved at sikre, at fjernvarmeselskaberne skal konkurrere på prisen, og at deres bestyrelser er professionelt sammensat. 

Og lad mig understrege: Ingen ønsker at afvikle fjernvarmesektoren. Tværtimod skal den styrkes, gøres mere effektiv og transparent.

Den bedste måde at gøre det på, er at underlægge sektoren de samme logikker, som alle andre virksomheder skal forholde sig til. Nemlig et fokus på pris og kompetencer.

Det bidrager lovforslaget til – og det gavner både forbrugerne og fjernvarmesektoren nu og på sigt. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrich Bang

Underdirektør, Dansk Erhverv, markedschef for klima, energi og miljø, Dansk Erhverv, medlem, Rådet for Energieffektiv Omstilling, Klimarådets Dialogforum, rådgivningsgruppemedlem, KU Science
cand.techn.soc. (RUC 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024