Kommentar af 
Jens Bomann Christensen

Temus tsunami af skrammel skader den cirkulære økonomi

Produkter fra Temu og andre markedsplatforme er ikke kun skadelige for sundhed og sikkerhed. Jo hurtigere ting går i stykker, og jo flere skadelige kemikalier de indeholder, jo langsommere går omstillingen til cirkulær økonomi, skriver Jens Bomann Christensen.

Temu og Co. er shop-amok på steroider, krydret med giftig kemi og ekstra ringe kvalitet, skriver Jens Bomann Christensen.
Temu og Co. er shop-amok på steroider, krydret med giftig kemi og ekstra ringe kvalitet, skriver Jens Bomann Christensen.Foto: Brancheforeningen Cirkulær
Jens Bomann Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Temu har gået sin sejrsgang i Danmark det seneste års tid.

Hver tredje danske forbruger handlede på Temu i 2023, ifølge Dansk Erhverv.

Før det var det Shein, en anden kinesisk webbutik - og endnu før det, var det wish.com.

Læs også

Når nogen vinder, er det også nogen, der taber.

Temus sejr sker på bekostning af ikke kun forbrugernes sikkerhed og rettigheder, men også på bekostning af klima, miljø og cirkulær økonomi.

Derfor er der også set fra vores perspektiv i affaldsbranchen et kolossalt behov for at sætte en stopper for tsunamien af skrammel, der vælter ind over Danmark og EU fra webshops i andre dele af verden, ikke mindst Kina.

Det er en nogle gange en overset problemstilling, men indholdet at skadelige kemikalier og giftige stoffer sætter allerede i dag en begrænsning på, hvor hurtigt vi kan omstille samfundet til en cirkulær økonomi.

Det vil sige, hvor alle ting holder i lang tid og uden problemer kan genanvendes til nye produkter, når de går i stykker.

Hvem har lært forbrugerne hele tiden at købe nyt og smide det gamle ud, fordi det går i stykker – eller af mode – og ikke lige kan repareres?

Jens Bomann Christensen

Vi skal være glade for, at EU's kemikalielovgivning hele tiden sætter nye grænser for indholdet i af kemi i nye produkter – og så lever vi med, at 'gamle' produkter ikke 1-1 kan genanvendes i nye, fordi grænseværdierne tidligere var højere.

Men vi kan ikke leve med, at genanvendelsen udfordres yderligere, når tøj, elektronik, dimser og nips fra Temu bypasser EU's regler og grænseværdier for skadelige stoffer.

For nyligt trak genbrugsbutikken Second Love i Vejle så – som den måske første – en streg i sandet, og frabad sig produkter på hylderne fra Temu og lignende webshops.

Begrundelsen var netop indholdet af problematisk kemi og udfordringerne med produktsikkerhed – et væsentligt parameter for butikken, som især sælger tøj, legetøj og udstyr til børn.

Et godt og vigtigt skridt, om end også svært.

Kvaliteten af produkterne, disse markedsplatforme sælger, gør det heller ikke nemmere at udvikle en cirkulær økonomi.

Jo hurtigere ting går i stykker, jo hurtigere bliver de smidt ud – og jo hurtigere køber vi noget nyt. Det er lineær økonomi i overhalingsbanen.

Om skribenten

Jens Bomann Christensen er direktør hos Brancheforeningen Cirkulær.

Han har tidligere arbejdet som konsulent inden for infrastruktur-, transport- og forsyningsområdet.

Jens er fast kommentarskribent på Altinget Energi og Forsyning.

Spørgsmålet er, hvorfor Temu og lignende aktører så hurtigt bliver så populære?

Hvem har lært forbrugerne hele tiden at købe nyt og smide det gamle ud, fordi det går i stykker – eller af mode – og ikke lige kan repareres?

Svaret er, at danske og europæiske producenter i kombination med vores samfunds økonomiske struktur i et vist omfang selv har lagt det fundament, Temu nu bygger sit højhus af skrammel på.

Vores økonomi er i vid udstrækning afhængig af 'forbrug'.

Virksomheder tjener penge på at producere og sælge nye ting, og køb-og-smid-væk er endnu i vid udstrækning den måde, forbruget er på i dag.

Temu og Co. er shop-amok på steroider, krydret med giftig kemi og ekstra ringe kvalitet.

De skal stoppes, så omstillingen til cirkulær økonomi ikke bevæger sig endnu længere væk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Bomann Christensen

Direktør, Brancheforeningen Cirkulær
cand.mag. i international virksomhedskommunikation (Syddansk Uni. 2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024