Debat

Energiaktører: Batterier er en schweizerkniv for elsystemet, men kan ikke få fodfæste i Danmark

Batterier har potentialet til at sikre grøn strøm, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner. Men manglende politisk fokus gør, at udbygningen i Danmark halter langt efter vores nabolande, skriver fire energiaktører.

Batterier i kombination med VE-anlæg har potentiale til at blive en schweizerkniv i den grønne omstilling, men udrulningen i Danmark er desværre ikke kommet i gang endnu, til trods for at udrulningen er i fuld gang i vores nabolande, skriver en række energiaktører.
Batterier i kombination med VE-anlæg har potentiale til at blive en schweizerkniv i den grønne omstilling, men udrulningen i Danmark er desværre ikke kommet i gang endnu, til trods for at udrulningen er i fuld gang i vores nabolande, skriver en række energiaktører.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kombinationen af batterier med vedvarende energi fra vindmølle- og solcelleanlæg kan være en væsentlig løsning på mange af de udfordringer, som i disse år opstår ved overgangen til et energisystem baseret udelukkende på vedvarende energi.

Afsendere:
  • Mathias Aarup Berg, Head of Regulatory Affairs, European Energy
  • Joachim Steenstrup, Global Head of External Affairs & Strategy, Eurowind Energy
  • Andreas Nøhr Vestergaard, Public Affairs Manager, Momentum Energy Group
  • Søren Juel Hansen, Energy Storage, Director, Nordic Solar

Batterier kan nemlig understøtte udbygningen af vedvarende energi på flere måder:

  • Ved at gemme den overskydende vedvarende energi til de perioder af døgnet, hvor der er mest brug for den
  • Ved at håndtere pludselige udsving i produktionen og balancere det overordnede elsystem
  • Og ikke mindst ved at mindske behovet for udbygning af elnettet.

Batterier i kombination med VE-anlæg har altså potentiale til at blive en schweizerkniv i den grønne omstilling, men udrulningen i Danmark er desværre ikke kommet i gang endnu, til trods for at udrulningen er i fuld gang i vores nabolande.

Dobbeltbetaling spænder ben

Det er der to primære årsager til:

Dobbeltbetalingen for batterier bør derfor ophøre, så man ikke bliver straffet for at levere en ydelse som understøtter forsyningssikkerheden.

Mathias Aarup Berg, m.fl.

For det første bliver batterier ved nettilslutning pålagt tariffer som både forbruger og producent, og begge dele har sine separate høje omkostninger.

Denne dobbeltbetaling findes for eksempel ikke i Tyskland og Sverige, hvor batterier udrulles i stor stil – og interessant nok heller ikke for gaslagring i Energinets gastransmissionssystem.

Herhjemme gør dobbeltbetalingen af el-lagring det økonomisk uattraktivt for opstillerne at opstille batterier sammen med et VE-anlæg, selvom det ville kunne give et mere stabilt elnet og billigere strøm til forbrugerne.

Dobbeltbetalingen for batterier bør derfor ophøre, så man ikke bliver straffet for at levere en ydelse som understøtter forsyningssikkerheden.

For det andet giver en del kommuners fortolkning af planloven ikke mulighed for at stille batterier op i det åbne land.

For at få den fulde gevinst fra batterierne og minimere fodaftrykket fra infrastrukturen skal de placeres sammen med de øvrige tekniske installationer omkring et VE-anlæg, men dette fortolkes forskelligt blandt kommunerne.

Læs også

Det kalder på en klar udmelding om, at batterier med fordel kan placeres sammen med sol og vind i det åbne land ved landzonetilladelse.

Batterier består typisk af et antal containere, hvor udstyret er gemt af vejen, så den visuelle effekt i landskabet vil være begrænset og kan indpasses i landskabet sammen med de øvrige tekniske installationer i VE-anlægget.

Brug for reform

For at få høstet den samfundsøkonomiske gevinst fra batterierne er der altså brug for en reform af netselskabernes og Energinets tarifmodeller for batterier, så dobbeltbetalingen undgås, og en klar og entydig fortolkning af planloven, så batterier kan opstilles i det åbne land ved landzonetilladelse sammen med VE-anlæg.

Rammevilkårene i landene omkring os giver langt bedre vilkår for investeringer i batterier.

Mathias Aarup Berg, m.fl.

Rammevilkårene i landene omkring os giver langt bedre vilkår for investeringer i batterier, hvilket giver dem det fulde udbytte af den grønne strøm.

De har taget schweizerkniven i brug.

Vores virksomheder lever af at levere den grønne strøm, men vi mangler schweizerkniven, som kan gøre vores anlæg smarte og bidrage til, at vi bevæger hurtigere mod et bæredygtigt samfund.

Hvis udbygningen af vedvarende energi i Danmark fortsat skal være tidssvarende, kræver det rammevilkår, som understøtter det, der er det bedste for samfundet.

Det gælder også for batterier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joachim Steenstrup

Leder, ekstern anliggender og strategi, Eurowind Energy
Danmarks Journalisthøjskole, Aarhus Universitet

Mathias Aarup Berg

Chef for regulatoriske anliggender, European Energy
Kandidat i Europæiske Studier (Sciences Po Paris 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024