Morten Helveg forud for kommisærhøringer: Den interne stammekrig i Bruxelles er i fuld gang
Inden længe skal de håbefulde kommissærer grilles i Europa-Parlamentet. Studehandler bliver indgået til højre og venstre, alt imens vi andre må håbe på, at fornuften sejrer, og en ny Europa-Kommission kan tiltræde så hurtigt, det kan lade sig gøre, skriver Morten Helveg.
Morten Helveg Petersen
Formand, Synergi, formand, Evida, seniorrådgiver, Boston Consulting Group, fhv. MEP (R), fhv. MF (R)De nyudnævnte kandidater til kommissærposterne i den nye EU-Kommission er i fuld gang med at forberede sig på høringerne i Europa-Parlamentet, der går i gang i starten af november. En tre timers lang seance, hvor de håbefulde kommissærer kan blive spurgt ind til alt mellem himmel og jord af debativrige parlamentarikere.
Der arbejdes indgående på at sætte sig ind i de omfattende sagsområder, de konkrete sager, hvad man tidligere måtte have ment, troet og tænkt, tidligere udsagn og holdninger, og hvad man ellers kan blive mødt med fra et nyvalgt Europa-Parlament, der til fulde vil benytte sig af et af de få kraftfulde redskaber, man har i værktøjskassen, nemlig truslen om ikke at indsætte en ny Europa-Kommission.
Kommissærerne skal gennem høringer i de relevante fagudvalg og den interne institutionelle stammekrig i Bruxelles er i fuld gang.
Hvilke kommissærer skal grilles i hvilke udvalg? Hvornår? Skal kommissærerne stille op i et eller flere udvalg eller samtidig? Hvor mange spørgsmål får hver af grupperne mulighed for at stille?
I de politiske grupper i Europa-Parlamentet arbejdes der intenst med at forberede spørgsmålene. Internt kæmper medlemmerne i de enkelte grupper om at komme til fadet og få lov til at stille spørgsmål, som så vil blive flittigt brugt på sociale medier, hvis man er så heldig at få taletid.
Kommissær-kandidaterne fra ens egen politiske gruppe analyserer hvilke spørgsmål, man risikerer at blive udsat for fra de andre grupper, mens kommissær-kandidater fra andre politiske grupper – end ens egen – kan forvente en mere indgående og kritisk afhøring.
Internt kæmper medlemmerne i de enkelte grupper om at komme til fadet og få lov til at stille spørgsmål.
Morten Helveg
Europa-Parlamentet vil være i højeste alarmberedskab og gøre alt, hvad det kan, for at aftvinge de enkelte kommissærer og Kommissionen, som helhed løfter om at inddrage Europa-Parlamentet, om at kommissæren skal komme ofte i det relevante udvalg og tage Europa-Parlamentets holdninger i betragtning. Den kloge kommissær rækker ud og husker (de fleste af) løfterne senere hen.
Særligt den italienske kommissær, der kommer fra Melonis parti i Italien, kan forvente en ophedet afhøring. Kritikerne er vrede over, at Raffaele Fitto er udset til at blive en af Europa-Kommissionens vice-præsidenter og har annonceret, at de vil gøre deres for at forhindre, at han bliver indsat.
Men spørgsmålet er, hvad det medfører i forhold til de indre dynamikker og balancer i et nyt Europa-Parlament, hvor Fittos og Melonis gruppe, ECR, er blevet en af de toneangivende efter valget i juni.
Hvis en kommissær-kandidat fra ECR bliver væltet, vil ECR-gruppen så revanchere sig ved at prøve at kræve et tilsvarende offer fra for eksempel den socialistiske eller liberale gruppe?
Kan den ungarske kommissær-kandidat vide sig sikker i lyset af Orbáns seneste nærmest demonstrative foragt for plenarforsamlingen i Strasbourg for et par uger siden? Og hvis den ungarske kandidat også måtte ryge, hvem risikerer man så at få i stedet?
Der er fuld gang i den politiske basar, alt imens Europa brænder, og de store og svære spørgsmål trænger sig på.
Den forhåbentlig kommende forsvarskommissær, Litauens Andrius Kubilius, skal i første omgang levere en rapport om forsvar.
Den kloge og kyndige tidligere statsminister skal stå i spidsen for at udvikle EU's forsvarspolitik i en tid, hvor Putins angreb på Ukraine og risikoen for Trump i Det Hvide Hus kalder på mere forsvar, og at Europa skal kunne mere selv.
Det kan blive helt uoverskueligt, hvis den første domino-brik falder, og grupperne i Europa-Parlamentet beslutter sig for at udveksle byttere.
Morten Helveg
Der skal lægges et nyt budget i en tid med krig i Ukraine, vrede bønder i gaderne og en grøn omstilling, der ikke går stærkt nok. En tid hvor den europæiske konkurrenceevne er grundlæggende udfordret af højere energipriser end i USA og Asien kombineret med ambitiøse klimamål som bagkant.
Eksperter peger på, at det vil kræve hundredvis af milliarder euro i investeringer at gøre industrien grøn, mens den holdes konkurrencedygtig – og mens regeringerne ikke har den store appetit på at punge ud.
Den drøndygtige polske kandidat til budgetposten, Piotr Serafin, kender Bruxelles ud og ind som tidligere stabschef for den polske premierminister, Donald Tusk, da han var præsident for Det Europæiske Råd, og der findes næppe nogen mere kompetent og kvalificeret end ham.
Den forventede nye landbrugskommissær, Luxembourgs Christophe Hansen, skal levere en ny plan, der forener landmænd med EU's grønne regler.
Studehandlerne er i fuld gang og på værste bande-vis, tales der om "byttere". Det kan blive helt uoverskueligt, hvis den første domino-brik falder, og grupperne i Europa-Parlamentet beslutter sig for at udveksle byttere.
Vi andre kan håbe på, at fornuften sejrer, og en ny Europa-Kommission kan tiltræde så hurtigt, det kan lade sig gøre. For der er rigeligt at tage fat på.