Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Varmepumpeindustrien: Håndværkerfradraget kan accelerere den grønne omstilling

Hvis Venstres forslag om at genindføre håndværkerfradraget vedtages, kan vi tage et vigtigt skridt mod at nå regeringens mål om udfasning af naturgas i danske boliger i 2035, skriver bestyrelsesmedlem i Varmepumpeindustrien.

Det vil gavne den grønne omstilling, hvis vi får et gensyn med håndværkerfradraget, skriver skribenten bag dette debatindlæg.
Det vil gavne den grønne omstilling, hvis vi får et gensyn med håndværkerfradraget, skriver skribenten bag dette debatindlæg.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sidste uge foreslog Venstre at genindføre håndværkerfradraget.

Et fradrag, der først blev indført med formålet om at mindske brugen af sort arbejdskraft, og efterfølgende med særligt fokus på miljøforbedringer, men som i 2021 blev nedlagt af den daværende regering.

Fradraget blev nedlagt til trods for, at det hjalp danske boligejere med at spare kroner og ører i privatøkonomien og bidrog positivt til den grønne omstilling.

Kære politikere, I står nu med muligheden for at støtte et forslag, der kan føre til konkrete klimaforbedringer.

Jens Henrik Mæng
Bestyrelsesmedlem, Varmepumpeindustrien, Nordic Director for Portfolio & Technology, Bosch

Venstres forslag om at genindføre håndværkerfradraget kommer på et kritisk og afgørende tidspunkt for den grønne omstilling.

I Danmark står vi nemlig i en situation, hvor over 300.000 husstande stadig opvarmes med gas.

Endnu værre er, at forbruget af gas hos de danske boligejere og i erhvervslivet er steget i første halvår af 2024 sammenlignet med samme periode i 2023.

Vi oplever altså en bekymrende udvikling, der understreger behovet for handling og konkrete initiativer som håndværkerfradraget – især hvis vi skal nå regeringens mål om udfasning af naturgas i de danske boliger i 2035.

Udrulningen af fjernvarmen har allerede hjulpet til på den grønne omstilling. Men ikke desto mindre ser vi lige nu flere områder, der låses til fjernvarme på trods af manglende tilslutning.

Vi må indse, at fjernvarme ikke er den rigtige løsning for alle boligejere, og netop derfor er håndværkerfradraget vigtigt. Fradraget hjælper på retfærdigvis både dem, der ønsker fjernvarme og dem, der ønsker en varmepumpe.

Det bidrager til fri konkurrence mellem energieffektive varmeløsninger og er dermed til stor gavn for både boligejerne og den grønne omstilling.

Behov og økonomi i fokus

Med genindførelsen af fradraget skal boligejerne ikke længere vente i uvished på, at for eksempel Varmepumpepuljen åbner.

Når først de ønsker at skifte til en grøn varmeløsning, kan de nemt kan gøre brug af fradraget.

At det bliver nemmere at bruge fradraget, når behovet er der, vil gøre en mærkbar forskel på accelerationen af den grønne omstilling.

Samtidig vil fradraget være et vigtigt – og nødvendigt – økonomisk incitament for boligejerne i jagten på et grønnere dansk samfund. Vi ved nemlig, at boligejere ofte tøver med at udskifte deres gas- eller oliefyr med grønnere løsninger på grund af høje omkostninger.

Læs også

Med fradraget kan boligejerne få det sidste kærlige skub i retningen af en grønnere varmeløsning som for eksempel en varmepumpe.

Så kære politikere, I står nu med muligheden for at støtte et forslag, der kan føre til konkrete klimaforbedringer.

Håndværkerfradraget har tidligere vist sig populært blandt danskerne, og med en målrettet indsats kan det blive en katalysator for at nå vores klimamål og styrke dansk erhvervsliv.

Det handler om at tage ansvar for den grønne omstilling og sikre, at Danmark forbliver på forkant med klimakampen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Smedegaard Mæng

Nordisk markedsføringsdirektør, Bosch og bestyrelsesmedlem i Varmepumpeindustrien (VPI)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024