KL og Danske Regioner indgår historisk aftale om overvågning af dansk kommunalvalg
Europarådet udsender for første gang i historien valgobservatører til Danmark for at observere kommunal- og regionsrådsvalg. Det sker som følge af en aftale mellem Europarådet, KL og Danske Regioner.
Ghita Nidam Møller
RedaktionsassistentÅrets kommunal- og regionsrådsvalg 16. november skal for første gang i historien følges helt tæt af udefrakommende observatører for at sikre valghandlingerne følger retningslinjerne til punkt og prikke.
Det skal en delegation bestående af otte europæiske valgobservatører udsendt af Europarådet sikre, skriver Radio4.
Det er ikke en påtvunget indtrængen fra Europarådets side i frygt for snyderi i de danske valg, men en frivillig aftale indgået mellem Europrådet, KL og Danske Regioner.
"Når vi mener, at det er godt, at valghandlingen bliver tjekket i andre lande, så må vi også selv være åbne for, at vi selv bliver tjekket," udtaler formand for KL’s internationale udvalg Erik Flyvholm (V) til Radio4.
Aftalen indebærer, at Danmark tre dage før kommunal- og regionsrådsvalget får besøg af otte valgobservatører, der skal tjekke op på repræsentation på valglisterne, forholdene ved valgstederne, hvor partier og kandidater får deres økonomiske midler fra, valgdeltagelsen og om den enkeltes vælgers stemmeafgivning er anonym og registreret ordentligt.
Aftalen er dermed ikke i sig selv udtryk for mistillid til valghandlingerne, men skal udvise et foregangseksempel på åbenhed om god valgetik med tjek af og interesse i de retningslinjer og udfoldelse af danske valgforhold.
Obersvationsaftalen taler således ind i Europarådets opgave om at sikre demokratiske, frie og retfærdige valg i Europa.
Den samme procedure med udsendelse af valgobservatører gør sig gældende i flere af menneskerettighedsorganisation 47 medlemsstater, der inkluderer alle 27 EU-lande. Det gælder eksempelvis i lande som Georgien, Tyrkiet og Bosnien-Hercegovina, hvor også danske observatører ofte deltager.