Debat

Tuba: Københavns Kommune tager endelig ansvar for de udsatte unge

Med budgetaftalen 2025 indfører København en behandlingsgaranti for unge i familier med misbrug. Det er et vigtigt skridt i retning af en hovedstad med færre socioøkonomiske udfordringer, skriver Kåre Skarsholm.

Som den første kommune i landet København en behandlingsgaranti til børn og unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. Det er en historisk beslutning, skriver Kåre Skarsholm.
Som den første kommune i landet København en behandlingsgaranti til børn og unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. Det er en historisk beslutning, skriver Kåre Skarsholm.Foto: Pressefoto/Tuba
Kåre Skarsholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Unge, der vokser op i familier med misbrugsproblemer, har ret til hjælp. Det mener Københavns Kommune, og de har sat handling bag ordene.

Som den første kommune i landet indfører de i budgetaftalen for 2025 en behandlingsgaranti til børn og unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug.

Det er en historisk beslutning og en længeventet politisk anerkendelse af, at deres belastninger er reelle og har en tyngde, der kræver behandling.

At børnene – ligesom deres forældre med et alkohol- eller stofmisbrug – har behov for og ret til kvalificeret hjælp.

I Tuba, en civilsamfundsorganisation, som giver gratis terapi og rådgivning til unge i alderen 14 år til 35 år, som er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug, er vi rigtig glade for, at de unge i København nu får ret til hjælp.

Lige nu står flere end 550 unge i alderen 25-35 år på venteliste til et terapiforløb alene i Tuba København. Dem, der venter længst, venter i mere end tre år på at få hjælp.

Kåre Skarsholm
Landsleder, Tuba

Vi oplever nemlig, at efterspørgslen på hjælp er langt større, end der er midler til at hjælpe i dag.

Ventetid på mere end tre år

Lige nu står flere end 550 unge i alderen 25-35 år på venteliste til et terapiforløb alene i Tuba København. Dem, der venter længst, venter i mere end tre år på at få hjælp. Men den nye behandlingsgaranti skal altså sikre, at de unge får et tilbud om behandling inden for 180 dage.

At hjælpen er der inden for en overskuelig fremtid er afgørende for de unge af flere årsager. For det første fordi de unge ofte har gået i årevis og taget tilløb og samlet mod, og for det andet fordi deres senfølger risikerer at forværres, mens de står på venteliste. 

Behandlingsgarantien i København giver altså unge fra misbrugsramte familier helt nye kort på hånden, når opvæksten har været svær. Forhåbentlig kan en sådan garanti også være med til at ændre på, hvornår de unge rækker ud efter hjælp – og få flere til at gøre det i tide, inden senfølgerne udvikler sig til mere alvorstunge psykiske lidelser.  

Præcis hvilken hjælp, de unge i København får tilbudt, er endnu ikke fastlagt. Det bliver formentligt tydeligere over det næste stykke tid, når opgaven kommer i udbud.

Læs også

I den proces er det vigtigt at have øje for kvaliteten af behandlingen, for der er nemlig brug for mere end bare symptombehandling og ensartede indsatser.

Gode resultater kræver en specialiseret indsats 

Tuba har gennem de 27 år, vi har eksisteret, mødt tusindvis af unge fra misbrugsramte hjem. Det er tydeligt for os, at de unge kommer fra alle samfundslag, at de har forskellige ressourcer og forskellige belastningsgrader.

Men fælles for dem er, at de ofte er komplekst ramt. Når vi screener dem, slår de ud på depression, angst, PTSD, lav trivsel, lav livskvalitet, og de har svært ved at fastholde uddannelse og arbejde. 

Det er nogle af de ting, man kan måle i statistikker. Og så er der alt det andet.

Det er svært at tro på sit eget værd, når man ofte er valgt fra til fordel for alkohol og stoffer.

Kåre Skarsholm
Landsleder, Tuba

Det kan være svært at være i et trygt, stabilt parforhold, når man er vant til kaos og uforudsigelighed. Det kan være svært at blive forælder – for hvordan gør man egentlig? Og hvad nu, hvis jeg ender som min mor eller far?

Det kan være svært at følge sin mavefornemmelse, når man aldrig har mærket den, fordi man altid har navigeret efter andres behov. Og det kan være svært at tro på sit eget værd, når man så ofte er blevet valgt fra til fordel for alkohol og stoffer.

Der er grund til at fejre

Konsekvenserne af at vokse op i et hjem med misbrug manifesterer sig i alle aspekter af livet, og symptomerne forsvinder ikke, bare fordi man bliver voksen, eller fordi den misbrugende forælder bliver ædru.

Den kompleksitet bør også afspejles i de behandlingstilbud, som kommer som følge af den nye behandlingsgaranti. Der er brug for en specialiseret og differentieret indsats, der anerkender, at de unge er forskellige og har forskellige behov.  

Vi er glade, og vi er håbefulde på de unges vegne. Med den netop indførte behandlingsgaranti går Københavns Kommune forrest og anerkender en pårørendegruppes behov for hjælp. Det er i sig selv historisk.

Og så er det en vigtig investering i både behandling og forebyggelse, som ikke bare vil give et samfundsøkonomisk afkast, men som også kan blive et vendepunkt i mange unges liv.

Det er der al mulig grund til at fejre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kåre Skarsholm

landsleder, Tuba
Journalist (DMJX 2021), cand. theol. (Københavns Uni. 2009)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024