"Jeg er mere en langdistanceløber"

INTERVIEW: Direktøren i Danmarks Naturfredningsforening, René la Cour Sell, udnævnes på Dalbergs liste som mulig slutspurter ved COP15, men han ser mere sig selv som langdistanceløber - for klimadiskussionen skal ikke stoppe ved topmødet.
René la Cour Sell, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, får stemplet "den mulige slutspurter" i Dalbergs fortegnelse over 60 danskere, der afgør Danmarks værtsskab ved COP15.
René la Cour Sell, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, får stemplet "den mulige slutspurter" i Dalbergs fortegnelse over 60 danskere, der afgør Danmarks værtsskab ved COP15.Foto: Danmarks Naturfredningsforening
Marie Dissing Sandahl

Lars Løkke tog til Singapore for nylig for at tale idéen om en politisk aftale på plads. Det får mig til at tænke på, hvad danskerne har gjort ved andre lejligheder, som for eksempel at sænke flåden, da tyskerne invaderede landet. Og det er det samme, han gør lige nu. Han sænker selv ønsket om en ambitiøs juridisk bindende aftale, og det er rigtig ærgerligt.

René la Cour Sell
Direktør, Danmarks Naturfredningsforening

Altinget | Energi & Klima bringer i dag interview med René la Cour Sell, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, som er udnævnt som mulig slutspurter på Dalbergs liste over 60 danskere, der afgør COP15. Han vil først og fremmest arbejde for, at politikerne lytter til borgerne, når klimaaftalen skal forhandles på plads. Men det enkelte menneske har også selv et ansvar for klimaet, lyder formaningen.

Hvad siger du til udnævnelsen som slutspurter?

Jeg har svært ved at se mig som en slutspurter, jeg er nok nærmere en langdistanceløber. For det er langt sejt træk, der skal til i klimasagen. Jeg har ingen indflydelse på selve topmødet og de politiske forhandlinger, men det, jeg kan være med til, er at levere det folkelige indspark til COP15.

Første del af det handler om formidling, altså at almindelige mennesker forstår, hvad klimaproblematikken er, og hvad klimaforandringer betyder. Det gør vi ved at have holdt ni lokale klimatopmøder rundt om i landet, hvor lokale politikere, forskere, NGO'er, borgerne og mange andre mødes, dels for at blive klogere, men også for at dele erfaringer med konkret klimapolitik og håndtering af klimaforandringer. Det handler om at få udbredt kendskabet til, hvad der helt konkret bliver gjort, og hvad der helt konkret kan gøres, altså at vise, det ikke bare er snak og fine ord det hele.

De ni topmøder er der kommet en rapport ud af, som vi overrækker til Connie Hedegaard og de andre stats- og regeringsledere for at vise, at borgerne er klar til at gøre noget - og for at vise, hvad der kan gøres. Vi har altså nogle helt konkrete anbefalinger til politikerne, og vi vil udtrykke, at vi ikke bare vil have ord, men handling.

Hvad skal det hjælpe?

Vi skal alle se de mange gode og først og fremmest indlysende ideer til, hvordan man mindsker udledning og sparer på energien. En ting er, hvad politikerne aftaler på COP15, men vi må samtidig vise, at vi hver især også skal gøre noget. Det har vi blandt andet gjort ved at få 52 kommuner til at underskrive en kontrakt med Danmarks Naturfredningsforening om at være klimakommune, som forpligter dem til at lave CO2-regnskab og reducere udslippet med to procent hvert år. Og kommunerne er gode til at finde på måder at gøre det på. Det er et konkret eksempel på, at vi alle kan gøre en forskel.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024