Regeringen vil udsætte virksomheders energiafgifter

AFGIFTER: Den økonomiske krise har fået regeringen til at udskyde energiafgifter på 2,4 mia. kr. til energislugende virksomheder. SF foreslår differentierede energiafgifter, og S kalder det et makværk.
Energislugende virksomheder kan foreløbigt ånde lettet op, regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om nedsætte de nye energiafgifter for alle danske virksomheder frem til 2013.
Energislugende virksomheder kan foreløbigt ånde lettet op, regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om nedsætte de nye energiafgifter for alle danske virksomheder frem til 2013.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Aftalen står i skærende kontrast til, at regeringen hele tiden siger grøn i hver sætning. For når det så endelig kommer til stykket, vil man ikke rigtigt være med.

Anne Grete Holmsgaard (SF)
Klima- og energiordfører
Fakta

Fakta om de ændrede energiafgifter:

De ændrede energiafgifter betyder for alle danske virksomheder, at brændselsafgiften bliver på 4,5 kr. pr. gigajoule pr. i stedet for 15, og at elafgiften bliver på 1,6 øre pr. kilowattime i stedet for 6.

Aftalen er indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti og træder i kraft fra 2010 - oprindeligt 2011.

I 2013 er det planen, at afgifterne stiger til det oprindelige niveau, men det ligger endnu ikke fast.


Kilde: Skatteministeriet

Den økonomiske krise har fået regeringen og Dansk Folkeparti til at give de energitunge virksomheder en økonomisk håndsrækning.

I Forårspakken 2.0 var der lagt op til en række forhøjelser af brændsels- og elafgiften, men de bliver nu højst sandsynligt udsat. Det giver ifølge skatteminister Kristian Jensen (V) de danske virksomheder en samlet besparelse på 2,4 mia. kr. og bedre tid til at indfase energiforbedringerne.

"Der er jo ikke meget at hente for klimaet, hvis vi fører en politik herhjemme, der gør, at virksomhederne flytter ud og i stedet producerer i et andet land, hvor man ikke er lige så klimabevidst, som vi er i Danmark," pointerer Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

De højere energiafgifter var ellers en vigtig del af skattepakkens miljøvenlige profil. Blandt andet derfor møder den nye aftale stærk modstand hos Socialdemokraterne og SF.

"Aftalen står i skærende kontrast til, at regeringen hele tiden siger grøn i hver sætning. For når det så endelig kommer til stykket, vil man ikke rigtigt være med," siger SF's klima- og energiordfører, Anne Grete Holmsgaard.

Måske yderligere udsættelse
Ifølge den oprindelige aftale (Forårspakken 2.0) om de nye energiafgifter var det meningen, at erhvervslivets brændselsafgift skulle stige til 15 kr. pr. gigajoule fra 2011, og afgiften på el skulle stige til 6 øre pr kilowatttime. I stedet sænkes afgiftsstigningerne på brændsel og el, så de bliver på henholdsvis 4,5 kr. pr. gigajoule og 1,5 øre pr. kilowatttime.Dermed rammer de danske afgifter EU's minimumsniveau.

De nye afgiftssatser bliver introduceret i 2010 - et år før den oprindelige plan. Det er umiddelbart planen, at energiafgifterne skal stige i 2013, men det er endnu ikke endeligt besluttet, da regeringen gerne vil vente og evaluere situationen igen senere.  

SF: Differentier energiafgifterne
I aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti skæres alle virksomheder over én kam. I stedet forslår Anne Grete Holmsgaard et differentieret energiafgiftssystem, hvor energiafgifterne sættes i forhold til, om virksomhederne er konkurrenceudsatte eller ej:

"Det er jo langtfra alle erhverv, der er konkurrenceudsatte på grund af afgifterne. Vi synes, det er fornuftigt nok, som minimum at sætte en højere energiafgift på de erhverv, der ikke er konkurrenceudsatte - og der findes jo rigtigt mange i f.eks. detailhandlen, kontorer og serviceerhvervene," siger hun og fortsætter:

"De, der ikke er udsat, bør pålægges den tiltænkte afgift på el og brændsel. De betaler stort set ikke nogen afgift i dag. Det giver jo ikke den store tilskyndelse til at lave energibesparende tiltag."

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024