Kommunernes klimaindsats bliver undersøgt

ØKONOMI: Den nye økonomiaftale for kommunerne byder på en ny arbejdsgruppe, der skal give grundlag for en samlet kommunal klima- og energiplan. Det Økologiske Råd savner penge til energirenoveringer.
Kasper Frandsen

Mandag aften afsluttede KL og regeringen forhandlingerne om næste års økonomiske ramme for kommunerne, men det var en aftale, der var den økonomiske krises tegn og uden store klima- og energitiltag.

Kommunerne står i de kommende mange år over for en dobbelt opgave med dels at reducere udledningen af drivhusgasser blandt andet via energibesparende foranstaltninger, dels lokalt at tilpasse sig konsekvenserne af de forventede klimaændringer.

Sådan beskrives kommunernes udfordringer i forhold til klimaet i den nye aftale for kommunernes økonomi i 2010. Derfor er regeringen og KL blevet enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal udarbejde et grundlag for den kommunale indsats i forhold til klimatilpasning og energibesparelser.

Arbejdsgruppen skal medvirke til at skabe grundlag for etablering af kommunale energiplaner. Arbejdet afsluttes ifølge KL senest i foråret 2010.

Det Økologiske Råd savner energirenoveringer
I aftalen mellem KL og regeringen lægges der op til, at kommunernes anlægsloft hæves, således at der anlægges og renoveres i kommunerne for 10 mia. kr. i 2010. Det Økologiske Råd kritiserer, at aftalen intet nævner om energirenoveringer.

"Med en forøget aktivitet på renovering er det tvingende nødvendigt også at gennemføre samtidige energirenoveringer. Det vil give et yderligere løft til beskæftigelsen. At gennemføre begge dele samtidig er langt billigere end at gennemføre dem hver for sig," siger formanden for Det Økologiske råd, Christian Ege og fortsætter:

"Samtidig tjener energirenovering sig hjem igen i form af lavere energiregninger de næste mange år. Nu skal der fuld tryk på energirenovering af de kommunale bygninger."

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024