Danskerne dumper fossilafgift

AFGIFTER: Ny måling viser, at danskerne ikke tager godt imod Klimakommissionens anbefaling om at indføre en afgift på fossile brændsler. Befolkningen er dermed på linje med flere af Folketingets partier.
Foto: Colourbox
Anne Burlund

Klimakommissionen anbefaler en afgift, men hvis politikerne hellere vil bruge andre mekanismer som for eksempel et forbud, er det helt op til dem. Det vigtigste er, at alle de knapper, der skal trykkes på, også bliver trykket på - man kan ikke tage dele ud uden at erstatte dem med andre værktøjer.

Katherine Richardson
Formand for Klimakommissionen
Et flertal i befolkningen ønsker ikke at betale en afgift på fossile brændsler, som Klimakommissionen har foreslået i sin rapport om, hvordan Danmark bliver fossilfri i 2050. Det viser en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk. Her svarede hele 46 procent, at en sådan fossilafgift er en dårlig idé, mens 31 procent synes godt om idéen. 23 procent ved ikke om en afgift på fossile brændsler er en god eller dårlig idé.

Dermed er et flertal i befolkningen på linje med politikere fra begge sider i Folketinget, der tidligere har afvist forslaget om en særlig afgift på fossile brændsler, fordi der ikke skal skabes usikkerhed om skatten.

Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup sagde dengang til Altinget, at der med S og SF's fælles skatteudspil er meldt ud, hvad der skal ske de næste år - også med afgiftsinstrumenter, og at de to partier ikke har i tankerne at hæve energiafgifterne yderligere.

Richardson ikke bekymret
Klimakommissionen understregede ellers ved fremlæggelsen af rapporten i september, at en fossilafgift er et "bærende element," der skal indføres allerede fra 2011. Katherine Richardson, der var formand for Klimakommissionen, lader sig dog ikke afskrække af befolkningens uvilje, som hun mener, at man skal tage med et gran salt:

Dokumentation

Spørgsmål: 
Klimakommissionen har foreslået at indføre en ny afgift på fossile brændsler, der skal være med til at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler i 2050. Afgiften bør ifølge kommissionen være på ca. 3.000 kr. om året i 2020 for en typisk husstand. Synes du det er en god eller dårlig idé?

 God idé 31%
 Dårlig idé 46%
 Ved ikke 23%

A&B Analysen er baseret på 1.010 tilfældigt udvalgte respondenter og er indsamlet på nettet i perioden fra 14-19/10.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024