Staten hæmmer udvikling af vedvarende energi

VEDVARENDE ENERGI: Statens krav til afkastet på vedvarende energiprojekter er så høje, at mange grønne investeringer ikke kommer ud af skrivebordsskuffen.
"Thor Pedersens bremseklods" kaldes blandt vindenergi- og fjernvarmefolk den rente, der forhindrer investeringer i vedvarende projekter som solvarme og geotermi.
"Thor Pedersens bremseklods" kaldes blandt vindenergi- og fjernvarmefolk den rente, der forhindrer investeringer i vedvarende projekter som solvarme og geotermi.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk

Hvis Klimaministeriet og politikerne gerne vil have en vedvarende energiudvikling, så bliver de nødt til at sørge for, at reglerne fremmer den udvikling, og det gør de ikke i dag.

Jørgen C. Jørgensen
Direktør i Dansk Fjernvarme
Mange energiprojekter bliver ikke til noget, fordi statens krav til det økonomiske afkast er for høje. Sådan lyder kritikken fra både Danmarks Vindmølleforening og Dansk Fjernvarme, der mener, at den såkaldte kalkulationsrente skal sænkes, hvis Danmark nogensinde skal blive fossilfri.

"Kære politikere, få lavet tingene sådan, at det, I siger, når I er i fjernsynet, er det samme som det, I siger, når I sidder i jeres ministerier," lyder det fra formanden for Danmarks Vindmølleforening, Kristian Jakobsen.

Kalkulationsrenten, eller diskonteringsrenten som den også kaldes, fastsættes i Finansministeriet. Den har ligget på 6 procent siden 1999. Renten er et offentligt styringsmiddel, der skal sikre, at kun samfundsøkonomisk rentable projekter søsættes. En høj kalkulationsrente skal sikre, at borgerne (forbrugerne) ikke i sidste ende kommer til at betale prisen for urentable projekter.

"Thor Pedersens bremseklods"
Men ifølge blandt andet Vindmølleforningen og Dansk Fjernvarme går staten både med livrem og seler. Hvor renten i Norge og Sverige ligger på fire, er den i Danmark så høj, at alt for mange energivenlige investeringer ser samfundsøkonomisk negative ud og derfor ikke bliver ført ud i livet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024