Analyse: Højere CO2-pris forbedrer dansk konkurrenceevne

CO2: Dansk erhvervsliv vil få forbedret sin konkurrenceevne over for tyske virksomheder, hvis CO2-kvoteprisen stiger, viser analyse fra Dansk Energi. Det tegner et andet billede, end det vi normalt ser, siger Concito.
Højere CO2-kvotepriser vil skabe mere lige konkurrenceforhold. Og det vil være til dansk fordel, viser analyse.
Højere CO2-kvotepriser vil skabe mere lige konkurrenceforhold. Og det vil være til dansk fordel, viser analyse.Foto: Colourbox.dk
Morten Øyen
Foto:

Ved at pege på, at det kan være en fordel med en højere kvotepris for danske virksomheder i forhold til eksempelvis tyske virksomheder, så tegner den et noget andet billede, end det man normalt ser.

Michael Appel
Klimaøkonomisk chef, Concito
Fakta
Analysen viser blandt andet, at en kvotepris på 30 euro vil forbedre danske virksomheders konkurrenceevne over for tyske virksomheder med 5 øre/kWh i forhold til en kvotepris på 7,5 euro (ca. i dag).

Dette skyldes, at danske virksomheder betaler en relativt højere del af regningen for de danske støtte-udgifter til vedvarende energi, end hvad deres europæiske konkurrenter gør. Den danske støtte-omkostning - PSO-tariffen - bestemmes af forskellen mellem markedsprisen og den sikrede pris for elproduktion fra vedvarende energi. 

Når kvoteprisen stiger, så stiger markedsprisen, og dermed bliver afstanden (støtten) til den sikrede pris mindre. Derfor stilles de danske virksomheder bedre med en højere kvotepris.

Over 66 procent af værdien af den danske eksport sælges til EU-partnerlande, som ligger under CO2-kvotesektoren. 

Kilde: Dansk Energi
En højere pris på CO2 i EU er i de danske virksomheders interesse. En højere CO2-kvotepris vil nemlig øge dansk konkurrenceevne over for vores vigtigste handelsmarkeder.

Det viser en helt ny analyse foretaget af Dansk Energi. Den ser nærmere på, hvad kvoteprisen betyder for konkurrenceevnen i Tyskland og Danmark, og hvad effekten vil være, hvis kvoteprisen stiger. Og en højere pris vil falde ud til dansk fordel, viser analysen (se link samt figur nederst).

"For det første vil en højere kvotepris øge eksporten og afsætningen af vedvarende energi og energieffektive teknologier. Men den anden ting er - som vores analyse viser - at når Danmark vælger at gå forrest med en grøn omstilling, så er det afgørende at få et stærkt kvotesystem for at beskytte vores industris konkurrenceevne," siger Dansk Energis EU-chef Ulrich Bang.

Helt konkret viser Dansk Energis analyse, at en stigning i kvoteprisen, så den koster 30 euro frem for 7,5 euro, vil forbedre danske virksomheders konkurrenceevne over for tyske virksomheder med 5 øre/kWh.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024