CO2-afstemning varsler mindre grønt Europa-Parlament

KLIMA: Europa-Parlamentets Miljøudvalg afviste onsdag at tage et nyt slagsmål om gratis CO2-kvoter til industrien i Europa. Før valget ville vi have vundet sådan en afstemning, siger Socialdemokraterne. DF mener, Parlamentet har fået en ny realisme.

Europa-Parlamentets Miljøudvalg stemte nej til en ny stor diskussion om gratis CO2-kvoter til den europæiske industri.
Europa-Parlamentets Miljøudvalg stemte nej til en ny stor diskussion om gratis CO2-kvoter til den europæiske industri.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Jeg tror, at der med valget er sket noget - og det er et tegn på, at det nye Parlament ikke er helt så grønt som det gamle.

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
Gratis CO2-kvoter
Da der blev oprettet et europæisk CO2-kvotehandelssystem, blev det besluttet, at en række industrisektorer skulle have lov til at modtage de nødvendige CO2-kvoter gratis. Det skete med et argument om, at ellers ville dele af industrien flytte deres produktion ud af Europa til regioner, hvor man ikke har et kvotehandelssystem. 
Fordelingen af gratis-kvoterne er udregnet efter en forventning om, at kvoteprisen i dag ville være mellem 30 og 40 euro. Siden 2008, hvor den økonomiske krise ramte, er prisen på en CO2-kvote dog faldet drastisk, og ligger i dag i stedet omkring seks euro.

Industrien vil fortsat få tildelt gratis CO2-kvoter i stor stil efter 1. januar 2015. Det står fast, efter europapalamentarikerne i Miljøudvalget onsdag stemte nej til at tage diskussionen om gratis kvoter op på ny.

I maj præsenterede EU-Kommissionen en liste over de sektorer, der i perioden 2015-19 vil modtage gratis kvoter. Men listen er baseret på en urealistisk høj kvotepris, og det betyder, at alt for stor en del af industrien er til at finde på listen, mener kritikerne.

Prisen på CO2 er nemlig for tiden så lav, at den ikke skubber på den grønne omstilling. Og det bliver kun værre af, at EU deler så mange gratis CO2-kvoter ud til industrien, lød det fra forslagsstillerne op til afstemningen onsdag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024