Danmark i alliance for VE-mål

INTERVIEW: Danmark har allieret sig med syv andre lande for at øge chancerne for at få et 2030-mål for vedvarende energi i EU. Det bliver svært at planlægge fremtidens energisystem, hvis det ikke kommer igennem, siger klimaminister Martin Lidegaard (R).
"Der er brug for at sikre, at investorerne tror på, at der kommer et marked for vedvarende energi. Det skal til, før de tør investere," siger Martin Lidegaard.
"Der er brug for at sikre, at investorerne tror på, at der kommer et marked for vedvarende energi. Det skal til, før de tør investere," siger Martin Lidegaard.Foto: Christian Stæhr
Morten Øyen

Jeg mener faktisk det er en velkonsolideret myte, at de høje energipriser i Europa skyldes den grønne omstilling.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og energiminister
Fakta
EU-Kommissionens 2030-klimaudspil indeholder ud over konsekvensanalyser deres bud på, hvilke mål der skal sættes for reduktion af CO2, for vedvarende energi, og hvordan fokus på energieffektivisering fortsætter. Derudover indeholder udspillet et element om skifergas, en analyse af energiomkostningerne i Europa, samt forslag til strukturelle ændringer af CO2-kvotemarkedet.
Dagen før juleaften sendte otte EU-lande - heriblandt Tyskland og Frankrig - et brev til EU's energikommissær Günther Oettinger og klimakommissær Connie Hedegaard. Brevet var lavet på initiativ af den danske regering og appellerer til, at EU-Kommissionen i den kommende uge skal fremlægge et mål for vedvarende energi i EU i 2030.

"Vi må sikre en robust og langsigtet ramme, som støtter vedvarende energi uanset de forskellige synspunkter på de operationelle retningslinjer," hedder det i brevet, som har klima- og energiministrene fra Østrig, Belgien, Danmark, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien og Portugal som underskrivere.

Klimakommissær Connie Hedegaard har tidligere til Altinget.dk fortalt, at der er usikkerhed om, hvorvidt et mål for vedvarende energi ender med at komme med i EU-Kommissionens udspil til klima- og energimål i EU i 2030. Og den danske regering kunne heller ikke få de øvrige lande med til at forlange, at målet skulle være bindende.

Men hvorfor er det vigigt med et bindende mål for vedvarende energi?

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024