Elnetselskaber får delvist medhold i klage

ELNET: Energitilsynet skal ikke medregne investeringerne i fjernaflæste målere og smart grid i benchmarkingen af elnetselskaberne, slår en afgørelse fra Energiklagenævnet fast. Det vækker glæde hos Dansk Energi, der dog ønsker hele systemet opdateret.
Foto: Dansk Energi
Sara Fleckner VilstrupMorten Øyen

Modellen kan ikke, som det ellers er formålet, måle på, om der bliver effektiviseret. Tilsynet må derfor kigge på hele modellen igen.

Torben Møller Pedersen
Afdelingschef, Dansk Energi
Fakta

Energiklagenævnets afgørelse: 

Energitilsynets afgørelse af 18. december 2012 ophæves, og sagen hjemvises for så vidt angår omkostningerne til SmartGrid og fjernaflæste målere med henblik på, at Energitilsynet foretager nye beregninger af effektiviseringskravene til de selskaber, der har haft omkostninger til SmartGrid-løsninger og fjernaflæste målere, således at omkostningerne til SmartGrid og fjernaflæste målere holdes ude af benchmarkingen som ekstraordinære omkostninger.


Kilde: Energiklagenævnet
Det er for tidligt at medregne omkostningerne til fjernaflæste målere i benchmarkingen for elnetselskaberne. Det er meldingen fra Energiklagenævnet, som dermed giver elnetselskaberne ret i deres klage over Energitilsynet.

Tilbage i december 2012 afgjorde Energitilsynet effektiviseringskravene for elnetselskaberne for 2013. Men en række elnetselskaber var ikke tilfredse med afgørelsen, og Dansk Energi indgav klage på vegne af 40 selskaber. Derudover har flere af selskaberne også selv indgivet klage.

Nu er afgørelsen faldet, og elnetselskaberne har fået medhold i, at Energitilsynet bør ændre modellen for håndteringen af elselskabernes investeringer i fjernaflæste målere.

Modellen er forældet
Energiklagenævnet ophæver dermed Energitilsynets afgørelse og har nu bedt om nye beregninger på omkostningerne vedrørende elnetselskabernes investeringer i fjernaflæste målere.

Dokumentation

Sekretariatet for Energitilsynet foretager den årlige benchmarking
af økonomisk effektivitet og kvalitet i leveringen af el for transformerforeninger, distributionsselskaber og de regionale transmissionsselskaber
(herefter blot elnetselskaber). 

Energitilsynet skal i henhold til elforsyningsloven og indtægtsrammebekendtgørelsen årligt udmelde individuelle krav til reduktion af elnetselskabernes indtægtsrammer på baggrund af denne benchmarking.

Benchmarkingen af selskabernes økonomiske effektivitet har til formål at tilnærme markedssituationen for elnetselskaberne med markedssituationen, som gælder for virksomheder på et konkurrenceudsat marked.
Energitilsynet udmelder effektiviseringskrav og udmønter disse i en reduktion af selskabernes indtægtsrammer.

Formålet med benchmarking af elnetselskabernes kvalitet i levering af el er at sikre, at elnetselskaberne ikke reducerer deres omkostninger på bekostning af kvalitet i levering af el. Samlet set skal reguleringen tilskynde selskaberne til at øge effektiviteten, samtidig med at forbrugerne stadig oplever en god, pålidelig og effektiv transport af el. 

Kilde: Energiklagenævnet 


Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024