Debat

Dansk Fjernvarme: Nu er det din tur, minister

DEBAT: En fælles aftale om energispareordningen ligger allerede klar på ministerens bord. Men der mangler politisk handlekraft, så energisektoren igen kan hjælpe kunderne med at spare på energien. Sådan skriver vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

Foto: Dansk Fjernvarme
Jens Claudi
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Behnke
Vicedirektør i Dansk Fjernvarme

Energisektoren har samlet sig om en fælles aftale om energispareordningen. Den aftale ligger klar på ministerens bord – og vil, hvis den bliver vedtaget, skabe ro omkring en ordning, der nu i månedsvis burde have haft klare rammer. Det må partierne bag energispareforliget kunne finde ud af på Christiansborg.

Siden 2006 har net- og distributionsselskaberne haft en forpligtigelse til at realisere energibesparelser. Fordelingen af de årlige sparemål for de fire involverede sektorer – el, gas, olie og fjernvarmesektoren – har historisk været fastlagt gennem frivillige aftaler mellem parterne, mens de overordnede mål er fastlagt, at partierne bag energiaftalen.

Energisektoren har famlet i blinde
Den hidtidigt gældende aftale udløb nytårsaften, og siden da har energisektoren famlet i blinde uden mål og retning for den indsats, de skal levere og den forpligtigelse, de er blevet pålagt.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det har haft store konsekvenser allerede. Investeringer i solvarmeanlæg er for eksempel gået fuldstændig i stå. Og det går ud over danske arbejdspladser, da de fremmeste producenter af solvarme ligger her i landet.

Investeringer er gået fuldstændig i stå
Så mens man i Silkeborg har kunnet høste frugterne af de investeringsbeslutninger, der blev truffet på ryggen af energispareordningen i 2015, hvor rammerne var kendte, så er investeringer i 2016, hvor rammerne er ukendte, gået fuldstændig i stå. Det betyder, at Silkeborg med verdens største solvarmeanlæg kan få mere end 20 procent af hele byens samlede varmeforbrug dækket med varme fra solen. Mens det samme ikke er muligt for andre, der ikke når at få bygget et solvarmeanlæg inden 1. januar 2017.

Den hidtidigt gældende aftale udløb nytårsaften, og siden da har energisektoren famlet i blinde uden mål og retning for den indsats, de skal levere og den forpligtigelse, de er blevet pålagt. Det har haft store konsekvenser allerede.

Kim Behnke
Vicedirektør, Dansk Fjernvarme

Derudover er en række energispare-aktører blevet opsagt af energiselskaberne, fordi de ikke ved, hvilket sparemål de skal sigte efter.

Aftalen er klar – nu mangler politisk handlekraft
Med fremlæggelse af regeringens udspil til finanslov er der sandt for dyden meget delte meninger om de enkelte elementer. Men på positivsiden står absolut, at regeringen har lyttet til energisektoren og gjort det kompromisforslag, som vi i fjernvarmen sammen med gas- og elsektoren har afleveret til ministeren, til sit eget.

Heri viser vi vejen til, hvordan de tre sektorer kan indfri forpligtigelsen, der svarer til deres kunders slutforbrug. Det er en rimelig ordning, hvor vi samtidig angiver virkemidler, der vil kunne sikre, at prisen for energibesparelser ikke løber løbsk, sådan som vi har set det det seneste års tid.

En ansvarlig løsning for selskaber og forbrugere
Nu ligger aftalen på ministerens bord. Og det er vores klare opfordring, at han snarest muligt får samlet den politiske forligskreds, så der kan indgås en politisk aftale, og vores selskaber igen kan hjælpe kunderne med at spare på energien. Med forslaget om at give mulighed for effektive varmepumper og fastholde aftalen om, at investeringer i solenergi tæller med som energibesparelser, får vi redskaber, der kan sikre, at prisen ikke stiger, som vi har set det tidligere.

Det vil være en ansvarlig løsning. Både over for selskaberne, men først og fremmest over for forbrugerne. Lad nu ikke Silkeborgs nye grønne varemærke blive et klenodie for fejlslagne forhandlinger. Verdens største solvarmeanlæg må ikke blive det sidste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024