Debat

DF: EU skal sikre intelligent energi

DEBAT: Hvis energiforsyningen skal sikres, kræver det, at EU medvirker til at løse problemerne med el-distributionsnettet. Det skriver MEP Jørn Dohrmann (DF), medlem af miljøudvalget.

EU skal medvirke til at sikre distributionsnettet for el. Det skriver Jørn Dohrmann (DF), MEP, medlem af miljøudvalget.
EU skal medvirke til at sikre distributionsnettet for el. Det skriver Jørn Dohrmann (DF), MEP, medlem af miljøudvalget.Foto: Ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørn Dohrmann (DF)
MEP, medlem af miljøudvalget

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

I øjeblikket er det store samtaleemne de faldende oliepriser. Prisen for en tønde olie er helt nede i området omkring 50 dollar, og medierne bringer dagligt historier om, hvordan det sparer mange forbrugere for store udgifter, når de skal tanke deres bil eller køber fyringsolie. Men det er en stakket frist.

Priserne kommer til at stige igen – senest når nogle olieproducenter er gået fallit, fordi deres forretning ikke længere er rentabel. Det vil mindske udbuddet i en tid med høj efterspørgsel.

Derfor skal vi stadig polstre os på el-området. Vi skal sikre, at vi udnytter ressourcerne optimalt. Vi skal sikre, at kostbar energi ikke går til spilde, men at hver eneste kilowatt-time kommer os til gode. Det er en succeshistorie, at 39 procent af Danmarks elforbrug kommer fra vindenergi. Men det er stadig et problem, at transport, forbrug og produktion af el ikke er koblet ordentligt sammen. Danmark taber for eksempel årligt 500 millioner kroner på dårlig adgang til det tyske net.

EU's vækstfond kan sikre elnettet
Fremtidens udfordring bliver at få etableret et intelligent transportsystem for el. Man kan sammenligne det lidt med motorvejsnettet i Europa, hvor alle veje på en eller anden måde er koblet sammen. Men netop fra motorvejsnettet ved vi også, hvor lidt der skal til for at skabe køer og deciderede sammenbrud på vejnettet.

Det skal vi undgå på elområdet. Her skal vi være ”smarte”, og derfor hedder en af løsningerne da også ”smart grid” – altså et intelligent distributionssystem for el.

Fremtidens udfordring bliver at få etableret et intelligent transportsystem for el. Man kan sammenligne det lidt med motorvejsnettet i Europa, hvor alle veje på en eller anden måde er koblet sammen.

Jørn Dohrmann (DF)
MEP, medlem af miljøudvalget

Et stort konkret problem er for eksempel, at det tyske distributionsnet ikke er gearet til at modtage strøm fra Danmark og sende det videre til Sydtyskland. Det indebærer blandt andet, at vi her i Danmark ikke kan komme af med strømmen, når der for alvor er smæk på vindmøllerne. I stedet går der el til spilde.

Derfor er det helt afgørende, at EU medvirker til at løse problemet – ét spændende aspekt ligger i EUs vækstfond på 315 milliarder kroner, som skal sætte gang i hjulene i Europa og skabe arbejdspladser.

Hvad kunne være bedre end at udmønte dele af denne fond til netop udvikling af energidistributionen? Det er ikke alene sund fornuft i forhold til at skabe arbejdspladser. Det er også en fremtidssikring, som sikrer energiforsyningen.

Overskudsstrøm skal udnyttes
For ikke længe siden frygtede man i Belgien et nedbrud i elforsyningen. Man gik så langt som til at motivere forbrugerne til at spare på strømmen i spidsbelastningsperioder. Årsagen var udfaldet af flere atomreaktorer i landet.

Et intelligent og udbygget distributionsnet vil komme en situation som den i Belgien i forkøbet. Det vil nemlig sikre, at strømmen hurtigt og nemt vil kunne dirigeres derhen, hvor der er brug for den.

Men vi skal også tænke løsninger på andre områder. Vi skal ikke standse ved distributionsnettet. Vi skal også finde ud, hvad vi gør med overskudsstrøm, og hvordan vi får udnyttet den så hensigtsmæssigt som muligt. Jeg tænker her særligt på udnyttelsen af overskydende vindenergi til produktion af brint. Forskere i USA har udviklet nye metoder til produktion af brint, men et af problemerne er opbevaringen og distributionen af brint.

Konklusionen må være, at en energiunion og effektive ”motorveje” for el er en absolut nødvendighed her i det 21. århundrede. Men vi skal tænke videre og bredere end selve EU. Vi skal faktisk tænke globalt. Vi skal også have den øvrige industrialiserede verden med på vognen, når det gælder produktion, transport, forbrug og den optimale udnyttelse af energi.

Både tiden og ressourcerne er knappe. Lad os komme i gang.     

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Dohrmann

Fhv. MF og MEP for DF, nu aktiv i Moderaterne
Automatikmekaniker (1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024