DI: Sæt skub i PSO-analyse

AFGIFTER: Industrien opfodrer regeringen til at få lavet en særlig analyse af PSO-afgiften. Meldingen møder opbakning fra Venstre og Konservative, mens SF vil afvente regeringens tilskuds- og afgiftseftersyn i 2014.
DI vil gerne have PSO-afgiften til på bedre vis at gå hånd i hånd med erhvervslivets konkurrenceevne.
DI vil gerne have PSO-afgiften til på bedre vis at gå hånd i hånd med erhvervslivets konkurrenceevne.Foto: Colourbox
Morten Øyen

De øvrige danske energiafgifter er differentieret efter anvendelsen. Og ser vi på andre lande, er der et argument for at ændre indretningen af PSO-afgiften mod større differentiering af konkurrencemæssige grunde.

Troels Ranis
Energi- og klimapolitisk chef i DI
Fakta
PSO-afgiften:

PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav. I 2005 blev der indkrævet 2,1 milliarder kroner i PSO-afgift, men på grund af de lave internationale priser på el, så er det tal steget til 5,82 milliarder kroner i 2012. Energiaftalen fra marts sidste år indeholder en ekstra PSO-omkostning på 1,8 milliarder kroner frem mod 2020.

PSO-afgiften skal sættes under lup, så den kan bidrage og ikke forringe virksomhedernes konkurrenceevne. Det er meldingen fra DI, der opfodrer regeringen til hurtigst muligt at sætte en særlig analyse af PSO-afgiften i gang.

"PSO'en er en krumtap i udbygningen af vedvarende energi og dermed afgørende i energiomstillingen. Men den skal indrettes, så den på bedste vis går hånd i hånd med et konkurrencedygtigt erhvervsliv," siger Troels Ranis, Energi- og klimapolitisk chef i DI.

PSO er en afgift på elforbruget, hvor provenuet går til producenter af grøn energi. Sidste år steg PSO-afgiften med 1,4 milliarder kroner, og med energiaftalen lægges der op til en ekstra PSO-omkostning på 1,8 milliarder kroner frem mod 2020.

Afgiften rammer dansk erhvervsliv unødigt hårdt, lyder det fra DI.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024