Er energiafgrøder fremtiden for dansk landbrug?

GRØN VÆKST: Store dele af de danske kornmarker må vige pladsen for flerårige energiafgrøder, der både kan løse miljøproblemer og bruges til foder, føde og brændstof, mener institutleder Erik Steen Kristensen, Aarhus Universitet.
Anders Jerking

Fremtidsperspektivet er, at man kan bruge de flerårige afgrøder i bioraffinaderier, hvor man med tiden kan spalte biomassen og lave både mælk og kød uden at sende det igennem dyrene.

Erik Steen Kristensen
Aarhus Universitet
Er flerårige energiafgrøder er en del af løsningen på fremtidens energi- miljø- og klimaudfordringer? Det er spørgsmålet på en konference på Aarhus Universitet i dag.

Altinget har spurgt institutleder Erik Steen Kristensen, fra Jordbrugsproduktion og Miljø ved Aarhus Universitet om, hvilket potentiale han ser i de flerårige energiafgrøder?

"Der er en række muligheder. For det første kan man producere meget mere, fordi man udnytter jordens vækstpotentiale hele året. For det andet går vi mod et varmere klima, og det betyder, at vi kan dyrke nogle andre afgrøder med et større potentiale. For det tredje - og det er måske det vigtigste - så har energiafgrøder med deres rødder et stort potentiale i forhold til at mindske udvaskningen af pesticider, kvælstof og fosfor. På den måde kan flerårige energiafgrøder både bruges som genopretning af naturen og som produktion af afgrøder, der både kan anvendes til energi, foder og fødevarer. Der er en række energiafgrøder, som er meget dårligt undersøgt, men som har et stort potentiale," siger Erik Steen Kristensen.

På hvor stort et areal mener du, at man i fremtiden skal dyrke flerårige energiafgrøder?

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024