EU-enighed om hjælpende hånd til kvotesystemet

MARKEDSRESERVE: EU's medlemslande og europaparlamentarikere er blevet enige om en reform af EU's kvotehandelssystem. En markedsreserve for CO2-kvoter skal træde i kraft 2019, og det er godt nyt, mener Dansk Energi.

En ny markedsreserve skal fra 2019 være med til at gøre det dyrere at udlede CO2 i EU.
En ny markedsreserve skal fra 2019 være med til at gøre det dyrere at udlede CO2 i EU.Foto: Colourbox
Morten Øyen

 Etableringen af en markedsreserve vil alt andet lige sikre en mere stabil udvikling i kvoteprisen, og det vil gøre de grønne teknologier noget mere attraktive for investorer.

Anders Stouge
Vicedirektør, Dansk Energi

Tirsdag nåede EU's medlemslande og europaparlamentarikerne til enighed om en hjælpende hånd til EU's skrantende CO2-kvotesystem. Aftalen betyder, at der skal oprettes en markedsreserve per 1. januar 2019, hvor 900 millioner kvoter – der blev taget ud af markedet sidste år – skal parkeres frem til 2021.

Startdatoen er et kompromis, hvor medlemsstaterne har givet sig, efter i første omgang at have insisteret på markedsreserven først skulle starte i 2021 – hvilket var EU-Kommissionens udspil. Men europaparlamentarikerne insisterede på at få datoen flyttet frem, og der har medlemslandene givet sig.

"Vi har ramt en god balance mellem ambitionen om en effektiv reform af kvotemarkedet og at sikre, at EU's energiintensive industri ikke bliver nødsaget til flytte produktionen til andre lande uden for EU med mindre streng klima-regulering," siger den konservative Ivo Belet, der leder forhandlingerne for Europa-Parlamentet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024