EU: Konkurrenceevne vigtigere end klima

TOPMØDE: EU's regeringschefer er blevet enige om en kompromistekst, hvor man tydeligt kan spore problemer for EU's klimapolitik, vurderer ekspert. Martin Lidegaard (R) anerkender, at den økonomiske krise fylder.
Helle Thorning-Schmmidt (S) talte energi med sine kollegaer i Bruxelles.
Helle Thorning-Schmmidt (S) talte energi med sine kollegaer i Bruxelles.Foto: Europa-Parlamentet
Morten ØyenMichael Hjøllund

Jeg har hæftet mig ved, at det nu er besluttet, at 14. marts næste år skal der diskuteres konkrete mål. Og det er nyt.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og energiminister
Fakta
På maj måneds rådsmøde i Bruxelles for EU's stats- og regeringschefer var der aftalt en strategisk drøftelse af EU's energipolitik. Drøftelserne blev fokuseret omkring energieffektivitet, EU's egne energiressourcer samt investeringer i energiinfrastruktur.

Kilde: EU-Oplysningen
EU's stats- og regeringschefer var optaget af den økonomiske krise, da de i sidste uge mødtes i Bruxelles for at debattere energi og klima. Det fremgår af rådskonklusionerne, vurderer Jens Ladefoged Mortensen, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet.

"Jeg tolker konklusionerne som en kompromistekst. Stats- og regeringscheferne forsøger at vinde noget tid og forsøger at få skabt en platform for noget, der i fremtiden godt kan blive en nedtoning af klimaambitionerne," siger Jens Ladefoged Mortensen.

Mere økonomisk realisme
Han mener, at man i kompromiset tydeligt kan spore de problemer, EU's klimapolitik er løbet ind i de senere år. Nemlig forsøget på at holde den grønne fane højt, men samtidig være klemt af krisen, bekymringer for konkurrenceevnen og et voldsomt lobbypres fra berørte parter.

I Rådets konklusioner står der, at der skal tages hensyn til sårbare forbrugere, og fossil energi sidestilles med udviklingen af ny alternativ energi.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024