Debat

Grønne løsninger skaber bæredygtige arbejdspladser

DEBAT: Investeringer i avanceret biobrændsel til biler har potentiale til at skabe millioner af arbejdspladser i hele verden. Ikke mindst i Danmark og EU, hvor vi er med helt fremme, skriver Britta Thomsen (S).
Britta Thomsen (S)
Britta Thomsen (S)
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Britta Thomsen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Potentialet i avanceret biobrændsel er enormt. Med de rigtige investeringer har EU mulighed for at skabe hundredtusindvis af nye arbejdspladser, skære ned på CO2-udslippet og forbedre energisikkerheden.

Biobrændsel har et dårligt ry, så det er vigtigt at skelne mellem både de forskellige typer af 1. generationsbiobrændstoffer og de mere avancerede former. For eksempel er biodiesel mere forurenende end almindelig benzin, mens bioethanol baseret på sukker er bæredygtigt. Samtidig er de nye, avancerede biobrændstoffer baseret på for eksempel restprodukter fra landbruget eller opdræt af alger - ikke fødevarer. Dermed undgås alle de negative effekter, som 1. generation baseret på fødevarer har. 

Halm i bilen
I øjeblikket er der især fokus på udnyttelse af restprodukter. Idéen er simpelthen, at produktionen af fødevarer har en masse restprodukter som for eksempel halmstrå, majsstængler og rester fra sukkerroer. Dette overskudsmateriale efterlades normalt på marken eller bruges som foder til dyr. I stedet kan vi nu omdanne det til brændstof og hælde det i vores benzintanke.

Analyser viser, at udviklingen af den næste generation af biobrændsel har potentiale til at skabe helt op imod 1 million ekstra arbejdspladser i EU frem mod 2020. Størstedelen vil være i udkantsområder, hvor indsamling af landbrugets restprodukter vil finde sted. Det betyder, at arbejdspladserne ikke kan outsources til andre verdensdele.

Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Investeringer i teknologien vil også skabe arbejdspladser til ingeniører og forskere, der arbejder med at udvikle nye og bedre metoder til at udnytte restprodukterne. I alle EU-lande vil der også blive behov for at opføre avancerede biobrændselsanlæg, hvilket igen vil skabe en masse arbejdspladser. Både til dem, der skal opføre de nye værker, og til dem, der skal drive dem.

Mindre afhængighed af Rusland og OPEC
Der er mange forskellige tal på bordet, men en analyse fra Bloomberg vurderer, at hvis vi i EU kan udnytte bare 25 procent af landbrugets restprodukter til brændstof i transportsektoren, så vil vi i 2020 være i stand til at erstatte mere end 50 procent af vores forbrug af fossilt brændstof.

En analyse fra Bloomberg vurderer, at hvis vi i EU kan udnytte bare 25 procent af landbrugets restprodukter til brændstof i transportsektoren, så vil vi i 2020 være i stand til at erstatte mere end 50 procent af vores forbrug af fossilt brændstof.

Britta Thomsen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det vil betyde øget sikkerhed i energiforsyningen og mindre afhængighed af gas fra Rusland og olie fra Mellemøsten. 

Det lyder jo alt sammen helt fantastisk, men der er selvfølgelig også ulemper. For det første er markedet omkring biobrændsel stadig meget usikkert. Virksomheder tøver med at foretage de nødvendige investeringer, fordi de er usikre på EU's engagement i biobrændsel.

I Europa-Parlamentet diskuterer vi i øjeblikket et direktivforslag om netop biobrændsel. Jeg er ordfører for den socialdemokratiske gruppe, og mit mål er at skabe incitament for virksomheder til at omstille fra 1. generation til mere avancerede former for biobrændsel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024