Intelligent elsystem kan sende ekstra regning

SMART GRID: Først efter energiaftalen er indgået, bliver der set på, hvad der skal investeres i opstillingen til et intelligent elsystem. FSE frygter ekstra regning til forbrugere, men Konservative og ministeren deler ikke bekymringen.
Omstillingen til mere intelligente elmålere er ikke gratis.
Omstillingen til mere intelligente elmålere er ikke gratis.
Morten Øyen

Hele ideen om at indrette smart grids er jo, at det skal være til gavn og glæde for forbrugerne. Derfor ligger det også i hele forudsætningen for at investere i omstillingen, at det kommer forbrugerne til gavn - også økonomisk. Ellers giver det ikke mening.

Martin Lidegaard
Klima- og energiminister, (R)
Fakta
Hvad er smart grid?

Smart grid er et moderniseret, intelligent elnet, der leverer elektricitet fra leverandør til forbruger ved hjælp af digital teknologi. Det kan for eksempel være intelligent teknologi, der sørger for, at overskudsvindenergi benyttes til at lade elbilen i hjemmet i løbet af natten, hvor energiforbruget jo er minimalt.

Hvorfor smart grid?
Formålene med smart grid er at spare energi, reducere el-udgifterne og øge pålideligheden af energitilførslen. Samtidig kan et smart grid være med til at reducere brugen af fossile brændstoffer og øge vedvarende energi samt sikre energiuafhængighed.


Kilde: fivu.dk
Ingenting er gratis. Heller ikke omstillingen til et intelligent elsystem - et Smart Grid - der skal gøre elsystemet mere effektivt. Og prisen for den intelligente grønne omstilling skylder regeringen at være åben om. Sådan lyder det fra Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE), der repræsenterer 40 procent af det erhvervsmæssige energiforbrug i Danmark.

"Omstillingen til smart grids kræver investeringer for milliarder af kroner, og det er ikke medregnet i energiudspillet fra regeringen. Det er da bekymrende," siger formand for FSE Steen Vohlander.

Han frygter, at omstillingen vil medføre en ekstra forhøjelse af prisen for brug af elnettet, som kommer oven på de udgifter, der allerede ligger i en energiaftale.

"Det vil højest sandsynlig betyde en yderligere meromkostning for de erhvervsmæssige elforbrugere. Er det tilfældet, så skal erhvervslivet kompenseres," siger Steen Vohlander.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024