Kommune vil gå forrest i biogas-offensiv

BIOGAS: I Ringkøbing-Skjern går kommunen forrest i et stort sats på biogas. Målet er at udnytte hele 80 procent af gyllen til biogas.
Anders Jerking

Vores rolle som kommune er at få parterne til at tale sammen. Vi fungerer som en katalysator, og på den måde håber vi, at udviklingen kommer til at gå hurtigere

Lars Byberg
Bioenergikoordinator
Regeringen foreslog i Grøn Vækst-udspillet, at 40 procent af gyllen i fremtiden skal udnyttes til biogas. I den endelige aftale blev andelen forhøjet til 50 procent. Men i Ringkøbing-Skjern vil de gå endnu videre: 80 procent af gyllen skal udnyttes til biogas.

Det er en del af kommunens satsning på vedvarende energi. I 2020 skal kommunen være selvforsynende med vedvarende energi - og heraf skal 20 procent af forbruget dækkes af biogas.

For at få gang i biogas-produktionen har kommunen besluttet at gå forrest.
"Vores rolle som kommune er at få parterne til at tale sammen. Vi fungerer som en katalysator, og på den måde håber vi, at udviklingen kommer til at gå hurtigere. Vi er med til at skabe løsninger for landmændene, så det bliver nemmere, end hvis de skulle have stået for det hele selv," siger kommunens bioenergikoordinator, Lars Byberg.

Godt for miljøet og beskæftigelsen 
Han forklarer, at biogas-satsningen ud over vedvarende energi forhåbentlig også vil betyde, at miljøpåvirkningerne fra den intensive landbrugsproduktion kan minimeres i følsomme naturområder som Skjern Å, den kommende nationalpark og Ringkøbing Fjord. Samtidig håber kommunen at kunne skabe beskæftigelse for nogle af dem, der er blevet afskediget hos Vestas. De vil kunne arbejde med etableringen af biogas-anlæggene.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024