Lidegaard glæder sig over biobrændstofblokade

BIOBRÆNDSTOFFER: Danmark var torsdag med til at blokere for et udvandet EU-forslag om biobrændstoffers bæredygtighed. Dermed er politikken lagt i køleskabet det næste lange stykke tid. Men det er bedre end dårlige regler, mener klimaministeren.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard (t. v.) og EU's energikommissær Günther Oettinger (t. h.) var ikke på samme hold i Bruxelles, da Danmark var med til at blokere for en aftale om biobrændstoffer.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard (t. v.) og EU's energikommissær Günther Oettinger (t. h.) var ikke på samme hold i Bruxelles, da Danmark var med til at blokere for en aftale om biobrændstoffer. Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmark indgik torsdag en uhellig alliance med nogle af de mest klimaskeptiske EU-lande for at stoppe nye bæredygtighedskrav til biobrændstoffer. Det var nødvendigt, mener klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), fordi reglerne var alt for udvandede.

"Vi mener, at det forslag, der lå på bordet, var værre end status quo," siger ministeren.

De nye bæredygtighedskrav skal begrænse brug af biobrændstoffer produceret af fødevarer som majs, raps og sukker, som anklages for at presse prisen på fødevarer i vejret uden at være specielt gavnlige for klimaet.

Ingen avancerede biobrændstoffer 
Danmark har presset på for at få sat et loft på fire procent over andelen af disse såkaldte førstegenerationsbiobrændstoffer og et krav om et bindende mål for iblanding af mere avancerede biobrændstoftyper, der ikke har samme utilsigtede konsekvenser. 

Fakta

Baggrund
Forslaget skal reparere på uheldige bivirkninger ved to direktiver vedtaget i forbindelse med EU's store klimapakke fra 2009, nemlig brændstofkvalitetsdirektivet og vedvarende energidirektivet.

Her udstak EU et overodnet mål om, at fornybar energi skulle dække mindst ti procent af brændstofferne i den europæiske transportsektor. Det har drevet en vækst i såkaldte førstegenerationsbiobrændstoffer fra for eksempel majs, korn eller sukker.

Der er sået tvivl om den egentlige CO2-besparelse i forhold til konventionelle brændstoffer ved brug af disse biobrændstoffer. Samtidig har de en negativ klimaeffekt ved at bidrage til fortrængning af skove eller andre naturområder, fordi landbrugsarealer må øges - den såkaldte ILUC-faktor (Indirect Land Use Change).

Derfor kom EU-Kommissionen i 2012 med et forslag, der skulle tage højde for disse ulemper og anspore til brug af mere klimavenlige, avancerede biobrændstoffer.

I det forslag, som EU's energiministre behandlede i Bruxelles onsdag, var det loft steget til syv procent, mens iblandingsmålet var gjort frivilligt. Det ville ifølge ministeren udhule hele ideen. Nu håber han, at det kan lykkes dem at finde en bedre aftale.

"Jeg tror, vi står os godt ved ikke at være blevet fastlåst på en position, der ikke giver noget fremskridt overhovedet," siger Martin Lidegaard.

Det forslag, der lå på bordet, var værre end status quo.

Martin Lidegaard
Klima- og energiminister

Det er EU's energikommissær dog ikke enig i. 

"Vinderne bliver OPEC (de olieproducerende lande, red.) og Rusland, hvis vi udsætter og forsinker det," siger Günther Oettinger, der er EU's energikommissær. 

Skudt til hjørne 
Den manglende enighed mellem ministrene betyder, at beslutningen er skudt over på den anden side af valget til Europa-Parlamentet. Vurderingerne lyder, at det tidligst kan blive om et år, men formodentlig først et stykke ind i 2015, at ministre og parlamentarikere kan nå frem til en endelig aftale.

Det bekymrer transportmedarbejder i Det Økologiske Råd Jeppe Juul. Selv om han også håber på, at der nu kan komme en mere ambitiøs aftale, understreger han, at det er vigtigt, at det sker så hurtigt som muligt.

"Det er ikke nogen løsning bare at vente. Den eneste løsning er at lave en regulering, der begrænser mængden af førstegenerationsbiobrændstoffer og giver nogle incitamenter til anden generation, så vi sikrer, at lovgivningen faktisk leverer det, den skal," siger Jeppe Juul.

"Branchen har brug for en afklaring. Leverandørerne i landbruget skal kunne tænke det ind i deres produktion, og vi har brug for at få begrænset skadevirkningerne og få maksimeret CO2-effekten på udledningerne. Så der er mange gode grunde til at få en regulering på plads," siger han.

Ingen investeringer uden mål 
Anne Grete Holmsgaard er direktør i Biorefining Alliance, der repræsenterer spillere på det avancerede biobrændstofmarked som Dong Energy, Haldor Topsøe og Novozymes.

Hun er glad for, at ministrene ikke nåede til enighed, fordi det efter hendes mening ville have taget al luft ud af fremtidige investeringer i de nye energiformer, hvis der ikke kom et bindende mål. Hun mener, at man må appellere til de lande, der ønsker at udvande lovgivningen.

"Man må tale ind i en fornuftstankegang om, at man i EU har investeret rigtig mange offentlige og private midler i at blive førende på disse teknologier. Det er bare for dumt, hvis man ikke også får det op i industriel skala og får nogle af gevinsterne i form af job og industri," siger hun.

"Nøgleproblemet er, at vi mangler det markedstræk, som et mål for avancerede biobrændstoffer vil give," siger hun.

Frygt for stilstand 
Hos Landbrug & Fødevarer beklager chefkonsulent Mads H. Dorff Christiansen dog, at forslaget er faldet. Han mener, at det kunne have været muligt at trække forslaget i en bedre retning, når ministrenes position skulle forliges med Europa-Parlamentet, der er noget mere ambitiøse. 

"Forslaget var heller ikke vores kop te. Men alternativet er, at det nu går helt i stå," siger han.

Hos erhvervet er holdningen, at den danske regering burde have udvist mere fleksibilitet i forhandlingerne, hvad angår loftet over førstegenerationsbiobrændstofferne og de såkaldte ILUC-faktorer (se boks). 

"Nu håber vi, at regeringen i det mindste vil arbejde for et endnu bedre iblandingskrav for avancerede biobrændstoffer," siger Mads H. Dorff Christiansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024