Lidegaard: Hedegaards kvote-forslag er ikke nok

CO2: Trods miljøudvalgets støtte er det tvivlsomt, at klimakommissær Connie Hedegaards forslag om at presse prisen på CO2-kvoter op kan komme igennem Parlamentet. Alligevel ønsker den danske regering, at forslaget gøres mere ambitiøst.
Det er ikke en hemmelighed, at Danmark gerne havde set et mere ambitiøst forslag, siger Martin Lidegaard.
Det er ikke en hemmelighed, at Danmark gerne havde set et mere ambitiøst forslag, siger Martin Lidegaard.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Morten Øyen

Jeg vil sige det på denne måde: Hvis Danmark skal støtte det her, så kan det ikke stå alene. Så skal der noget mere ovenpå.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og Energiminister
Fakta
Sagen kort:

EU's CO2-kvoteordning har siden 2005 omfattet en betydelig del af energisektoren og den energitunge industri samt offshoresektoren.
EU's system for emissionshandel har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener det ikke er klogt bevidst at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor vil Kommissionen bane vej for en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne bortauktioneres. Med denne kortsigtede foranstaltning vil markedet komme til at fungere bedre, lyder argumentet.

Et flertal i Europa-Parlamentets miljøudvalget bakker op om Connie Hedegaards redningsplan for det europæiske CO2-kvotesystem. Men flertallet var ikke mere prangende, end at parlamentarikerne nu diskuterer om, det også vil kunne komme igennem en afstemning i hele Parlamentet.

Og det stiller parlamentarikerne svagt inden forhandlingerne med Ministerrådet.

"Det stiller os da svagere i en forhandlingssituation. Havde vi et solidt flertal bag os, så kunne vi lægge et anderledes pres på medlemsstaterne," siger Dan Jørgensen (S), der er medlem af miljøudvalget i Europa-Parlamentet.

Han peger på, at den grønne dagsorden er under pres.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024