Lidegaard: Klimamålsætning skal ikke koste job

INTERVIEW: Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) slår fast, at energiafgifterne har nået et niveau, hvor det går ud over dele af dansk industri. Han håber derfor, regeringens klimamål kan nås uden nye afgifter.
Selvom regeringen stadig mangler noget for at opfylde sine klimamålsætninger, så har den ingen planer om nye afgifter, siger Martin Lidegaard.
Selvom regeringen stadig mangler noget for at opfylde sine klimamålsætninger, så har den ingen planer om nye afgifter, siger Martin Lidegaard.Foto: Christian Stæhr
Morten Øyen

Det er klart, at med den situation, vi har lige nu - med lavkonjunktur og lave CO2-kvotepriser - så er energiafgifter blevet et problem for en del af dansk industri, og det er derfor, vi har taget det her skridt.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og energiminister
Fakta
Regeringen foreslår lavere produktionsrelaterede afgifter på:

- Afgifter på energiforbrug til proces
- Afskaffelse af energispareafgift (CO2-afgift på el)
- Bortfald af eldistributionsbidraget
- Lavere omkostninger vedrørende affald

I alt lavere afgifter for mellem 1,8 mia. kr. og 1,5 mia. kr. hvert år frem til 2020.

Kilde: Vækstplan DK
Normalt anses den danske regering som den måske mest grønne i verden. I regeringsgrundlaget er ambitiøse målsætninger for CO2-udslippet, i sin første finanslov femdobledes en grøn afgift, og senere fulgte en af verdens mest ambitiøse energiaftaler.

Men med regeringens nye vækstudspil "Vækstplan DK - stærke virksomheder, flere job," sender regeringen et lidt andet signal: At grønne afgifter går ud over konkurrenceevnen. Med udspillet ønsker regeringen at sænke energiafgifter med op mod 1,8 milliarder kroner hvert år frem mod 2020. Forslaget vil få CO2-udledningen til at stige lidt.

Hvordan hænger det sammen med regeringens grønne målsætninger?

"Den her regering har sat sig for at bevise, at man både kan have grøn vækst og skabe arbejdspladser. Og vi er i den situation i øjeblikket, at den meget lave pris på CO2-kvoter har gjort omstillingen dyrere, end vi havde regnet med. Det er grunden til, at vi har følt os nødsaget til at sænke nogle af energiafgifterne, sådan at dansk erhvervsliv kan konkurrere med udlandet. Ellers så kaster vi barnet ud med badevandet, og det er der ingen af os, som ønsker," siger klima- og energiminister Martin Lidegaard.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024