Merkel udsætter Hedegaards kvoteplan

CO2: Tyskland støtter et indgreb i EU's kvotemarked, men først efter valget til landets forbundsdag i september, lyder det fra den tyske kansler, Angela Merkel. Den besked ærgrer danske parlamentarikere.
For første gang udtaler Tysklands kansler Angela Merkel sig om landets holdning til et indgreb i EU's kvotemarked.
For første gang udtaler Tysklands kansler Angela Merkel sig om landets holdning til et indgreb i EU's kvotemarked.Foto: Pressefoto
Michael Hjøllund

Hvis udmeldningen betyder, at vi skal vente et halvt år, frygter jeg for systemets fremtid. Det er trist og uambitiøst af Merkel.

Dan Jørgensen (S)
Europaparlamentariker
Fakta
Sagen kort:

EU's CO2-kvoteordning har siden 2005 omfattet en betydelig del af energisektoren og den energitunge industri samt offshoresektoren.

EU's system for emissionshandel har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener, det ikke er klogt bevidst at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor vil Kommissionen bane vej for en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne bortauktioneres. Med denne kortsigtede foranstaltning vil markedet komme til at fungere bedre, lyder Kommissionens argument.

Forslaget blev i april nedstemt af Europa-Parlamentet. Parlamentet stemte dog ikke forslaget helt ned. Nu er det tilbage i miljøudvalget, og forslaget forventes at skulle til en ny afstemning i plenaren.

Går kvoteredningsplanen igennem Europa-Parlamentet, skal det derefter godkendes af EU's Ministerråd.

Alt for lave kvotepriser betyder, at det er nødvendigt med et indgreb i EU's kvotemarked. Det mener Tysklands kansler, Angela Merkel, der dog samtidig understreger, at det først skal ske, efter at tyskerne har været til valg 22. september.

"Der bliver nødt til at blive gjort noget ved kvotemarkedet. Ellers får vi en udvikling, der går i den forkerte retning," siger Angela Merkel ifølge Bloomberg Businessweek i en tale i Hamburg fredag.

Hun binder samtidig et eventuelt indgreb op på en reform af den tyske lov om vedvarende energi, der skal gennemføres "kort tid efter" næste valg. Angela Merkels meldning er interessant, da den tyske regering er splittet i spørgsmålet, mens kansleren hidtil har afstået fra selv at blande sig.

Meldningen fra den tyske kansler imponerer dog langtfra Dan Jørgensen (S), der er næstformand i Europa-Parlamentets miljøudvalg.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024