Nyt kabel til Norge er indviet

KORT NYT: En 140 kilometer lang elforbindelse mellem Danmark og Norge blev torsdag indviet. Elkablet bliver den fjerde el-forbindelse over Skagerrak.

En ny 140 kilometer lang el-forbindelse mellem Danmark og Norge blev torsdag indviet af klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) sammen med den norske kronprins Haakon og kronprins Frederik. Den vil i fremtiden give mulighed for at øge udvekslingen af el med 70 procent imellem de to lande. Samtidig vil den ifølge Rasmus Helveg Petersen give bedre mulighed for udnyttelse af vind- og vandkraft.

”Med den nye forbindelse kan vi i endnu højere grad udnytte vindkraften, og sælge den videre, når den efterspørges i Norge, og vi kan udnytte den norske vandkraft i perioder med mindre vind. Den nye forbindelse giver også bedre vilkår for konkurrencen på elmarkedet. Så sent som i går så vi i en ny opgørelse fra Energistyrelsen, at danske virksomheders elpriser er lavere end både de tyske og de engelske. Det skyldes i høj grad vores kabler til Norge, Sverige og Nordtyskland. På dette område er vi sammen med de nordiske lande langt foran de ambitioner, der er om EU's energiunion,” siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen i en pressemeddelelse.

Ud over bedre udnyttelse af vind- og vandkraft er el-forbindelserne til udlandet med til at give Danmark en høj forsyningssikkerhed, der ifølge seneste opgørelser ligger nummer to i Europa med en forsyningssikkerhed på 99,996 procent.

Dokumentation

FAKTA: 

- Skagerrak 4-kablet består af 140 km søkabel fra Bulbjerg ved Jammerbugten over Skagerrak til Kristiansand i Norge, 90 km landkabel fra Bulbjerg til Tjele ved Viborg og ca. 10 km landkabler i Norge. Forbindelsen er i alt 240 km lang.

- Indvielsen af Skagerrak 4 falder sammen med 100-året for Danmarks el-samhandel med udlandet. Den første forbindelse blev etableret mellem Helsingør i Danmark og Helsingbor i Sverige i 1915.


- Skagerrak 4 forbindelsen har en udvekslingskapacitet på 700 MW. Det er en forøgelse på 70 % i forhold til de eksisterende 3 kabler mellem Danmark og Norge. Skagerrak 1-3 har tilsammen en kapacitet på ca. 1000 MW. Med Skagerrak 4 øges kapaciteten til i alt 1700 MW. Til sammenligning har havvindmøllerne ved Anholt en samlet kapacitet på 400 MW. Danmarks samlede eksportkapacitet er på 6520 MW, hvilket svarer til vores samlede forbrug på en kold og mørk vinterdag.


- Det samlede anlægsbudget for Skagerrak 4 er på ca. 3,3 mia. kr. Den danske del af investeringen udgør ca. 1,8 mia. kr. Projektet forventes realiseret under budget.


-Skagerrak 4-projektet har modtaget EU-støtte, i alt 23,8 mio. kr. fra Trans-European Energy Networks, hvoraf de 16,3 mio. er modtaget.

 

Kilde: Klima-, Energi og Bygningsministeriet 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024